Смолян ще има ученически гвардейски отряд

15 Mar, 2018

Трети за страната ученически гвардейски отряд ще се създаде в Смолян в Езиковата гимназия. Д-р Денислава Ангелова, която е председател на асоциация „Докосни дъгата”, запозна с патриотичната инициатива кметът Николай Мелемов. Целта е опазването на историята ни и възкресяване на традициите, както и възпитаване в учениците чувство на любов и принадлежност към родината. Събитието е под патронажа на президента Румен Радев, подкрепено от Министерството на отбраната и с участието на Националната гвардейска част. Първият отряд е създаден в Кърджали, вторият в Плевен, а третият ще е в Смолян. Предстои след това да бъдат създадени отряди и в други градове на страната.

 

 

 

Смолянският ученически гвардейски отряд в Езиковата гимназия ще е от 21 ученици от девети и десети клас.Негов командир ще бъде Никол Пискова от 9 в клас, а зам.-командир Микаела Хаджиева. Знаменосец ще е Тодор Шкодров, а асистенти Никол и Богдана. Той ще бъде учреден на 18 май в Смолян със специален ритуал по освещаване на знамето на Трети ученически гвардейски отряд, като това ще се случи при спазване на стара царска традиция.

Кметът Мелемов приветства инициативата и посочи, че община Смолян винаги е подкрепяла подобни патриотични и родолюбиви инициативи.В срещата взеха участие полк. Кънчо Иванов, зам.-командир на Националната гвардейска част, ИвоАнтонов, шеф на дирекция „Социална политика” в Министерство на отбраната, началникът на РУО в Смолян Мария Семерджиева , полк. Димитър Кацаров, началник на 101 Алпийски полк и директорката на ЕГ Надежда Горанова. Семерджиева обяви, че се възстановява и фанфарния ученически оркестър към Четвърто ОУ „Стою Шишков” в Смолян и догодина ще участва в проявите за 24 май.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура