Прокуратурата отказа да образува досъдебно производство за неправомерно влизане в помещението на бюлетините

31 Oct, 2019

Районната прокуратура излезе с постановление за отказ да образува досъдебно производство по повод сигналите за неправомерно влизане в помещението за съхранение на бюлетините за местния вот от председателя на ОИК –Смолян Симеон Велинов. След събраните в хода на проверката данни прокуратурата намира, че в случая липсва такива за осъществен състав на престъпление от общ характер и в частност такова по Раздел ІІІ по глава трета от НК – престъпление против политическите права на гражданите или друго от системата на НК. По този повод преписката следва да бъде прекратена тъй като не е извършено престъпно деяние от общ характер по смисъла на НК, сочи прокуратурата.

В хода на проверката е станала ясно, че на 21 октомври около 18.00 часа Маргарит Маргаритов, експерт СОТ се обажда на Симеон Велинов, председател на ОИК и му съобщава, че има проблем със СОТ системата в стаята, където се съхраняват кашоните с изборните бюлетини и че е необходимо да се направи проверка на място. На другия ден, 22 октомври, около 9,30 часа Маргаритов заедно с Николай Кехайов-старши специалист СОТ при РУ –Смолян отишли на място в сградата на община Смолян, където обяснили на Велинов, че е необходимо да се отвори стаята с бюлетините, за да извършат проверка на предавателната кутия на СОТ системата, защото същата не отчитала сигнал.Велинов извикал единствения член на ОИК-Смолян, който към момента бил в сградата – Андрей Петев и пред него отворил вратата на стаята като за целта отлепил поставените хартиени слепки. Маргаритов и Кехайов влезли в стаята и извършили проверка на монтираната СОТ система като през цялото време държали връзка с дежурния в РУ-Смолян. Всичко това било извършено в присъствието и под наблюдението на посочените членове на ОИК –Смолян – Велинов и Петев. Цялата проверка продължила около три минути след което всички напуснали стаята, системата била активирана, вратата заключена от външната и страна и поставени отново три броя хартиени слепки, подписани от членовете на ОИК Смолян.
Общинската избирателна комисия в Смолян също не установи нарушение относно правилата и начина на съхранение на изборните книжа. Не установи и несъответствие между първоначално приетите изборни книжа и наличните към момента на извършване на ревизията. Това бе оповестено с решение на №103 -2131 МИ Смолян от 25 октомври т.г. Жалбите, по които е образувана преписката в Районната прокуратурата бяха от Местната коалиция „Новото време“, ДПС и ПП МВРО. Постановлението подлежи на обжалване пред Окръжна прокуратура.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура