Внимание! От 12.00 до 14.00 ч. се очаква още по-силен порив на вятъра

18 Jan, 2018

70% от населените места в община Смолян са без електричество, а сигналите за паднали дървета се десетки, съобщи зам.-областният управител Адриан Петров. В момента са мобилизирани доброволци и служители на горските стопанства, които се включват активно в отстраняването на падналите дървета в региона.”Най-тежко е положението в община Смолян, където вече има обявено бедствено положение, има редица села без достъп. В момента два екипа на пожарната разчистват пътя до Турян, но след като премахнат едно дърво, след тях падат още, капят като клечки за зъби”, коментира Петров.В момента не е преустановен учебният процес в общината, като основната причина за това е децата да са на сигурно място. “Лично на мен ми падна осветително тяло на половин метър пред колата, има редица поражения в града”, коментира още Петров.Заради щети по сградата на театъра в Смолян са отменени репетициите на Ансамбъл “Родопа”, тъй като стъклата на капандурите са счупени, поражения има и по покрива на Областна администрация.Вятърът е отнесъл и покрива на триетажна къща в смолянския квартал “Райково”.

Община Смолян предупреждава гражданите днес между 12 и 14.00 часа да не излизат извън домовете си, защото се очаква порива на вятъра да е най-силен, 65 км в час. Директорите на учебните заведения са предупредени да не пускат децата навън. Без ток са Турян, Станевска махала, Река, Требище, цялото Арденско корито, Момчиловци, Соколовци и Тикале, Търън. Затворени за движение са пътищата за Мугла, Турян, Габрица и Левочево. В някои населени места и клетките за мобилни телефони не функционират и е трудна връзката с кметовете.
Където е безопасно и възможно се провеждат спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи.Има много повредени покриви. Изкоренените дърветата са затворили пътищата.
Кризисния щаб в община Смолян работи на непрекъснат режим.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура