492 бебета са проплакали за първи път в Смолян през 2017

09 Jan, 2018

През 2017 г. в Родилното отделение в Смолян са родени 492 бебета, като през 2016 г. те са 577. Това каза за д-р Антон Лалов, началник на АГ-отделението в Смолянската болница. От новородените 267 са момичета, а 227 – момчета, като двойките близнаци са около 6 – 7.

„За съжаление намаляват новородените деца в Смолян, но такава е тенденцията и в цяла България. Ние не сме на опашката, защото Ямбол, Видин и Разград имат по около 400 раждания. Факт е, че раждаемостта намалява”, каза още д-р Лалов.

По думите му няма точна статистика къде раждат всички бременни жени от Смолянско, но има и такива, които раждат в Пловдив и София. „Дори и да отиват в големите градове, те отиват там по обективни причини, като ин витро забременяване и раждане в съответната клиника, в която е извършено оплождането или пък настъпили усложнения. Когато е необходимо да се раджа в по-високоспециализирани здравни заведения, това е редно да се направи“, отбеляза д-р Лалов.

Той добави, че през 2017 г. няма случаи на детска смъртност – починали след раждане бебета, както и че няма изоставени деца в Родилното отделение.

По думи на д-р Лалов през 2017 г. в Родилното отделение преобладават случаите на раждане с цезарово сечение, като по този начин са родили около 60 % от жените, станали майки през периода.

„Много малка част от тях са по желание на родилката, по-скоро са по медицински индикации. Има много причини за това. Първата от тях е предхождащо секцио, като при нас обикновено се прави и второто раждане със секцио, защото не може да си позволим на жената да роди нормално и да възникнат усложнения. По-високата възраст на родилките също е фактор и има определени физиологични проблеми, които няма как да се променят, за да стане нормално раждането. Има много успехи и в инвитро оплождането и идват много бременни за раждане при нас, които са забременели по този начин. Там не е задължително да се ражда с цезарово сечение. Обяснението там е, че семействата са минали през много проблеми и мъки, както и финансово проблеми, за да се достигне до мечтаната бременност и никой не иска да постави раждането под риск“, обясни д-р Лалов.

Той отбеляза, че повечето родилки в Смолян през 2017 г. са над 30-годишни, като тази тенденция се наблюдава в цяла България и средната възраст на майките е на около 30,5 г. за първо раждане. Той каза още, че има млади родилки по на 15-16 г., но те са предимно от малцинствата. Д-р Лалов припомни, че през годините в Смолян е имало и жени, които са раждали на по 45 – 50 г., но скоро не са регистрирани такива случаи, информира ,,Фокус”.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура