В Смолян ще има Хранителна банка

08 Dec, 2017

Фондацията “Ако си дал !“ развива благотворителни и хуманна кауза, насоченикъм уязвимите групи на обществото-социално слаби, пенсионери, самотни възрастни или с ниски доходи хора.

Една от инициативите на Фондацията, представлявана от Стефан Чолаков от София, е да се подпомагат хората в нужда с топла храна или суха храна в пакети. Това става под формата на т.нар. Хранителна банка-една напълно легална и отговаряща на изискванията и стандартите кауза. Инициативата е свързана със създаването на такива банки в 10 големите градове в България. Макар и областен център, Смолян изобщо не отговаря на критериите за голям град.

На 26.10.2017 е постигнато съгласие с големите хранителни вериги в страната такава банка да се отвори и в Смолян. Община Смолян подкрепя идеята и скоро ще стане ясно какви помещения, отговарящи на санитарно-хигиенните изисквания на институциите, могат да се предложат за реализиране на идеята. Ще се направят и списъци на самотни и бедни хора в отдалечени места в Общината, които се нуждаят от тези храни. Идеята е в тези 10 склада в страната да се събира храна, която да се доставя до домовете на хората, а разходите по транспорта отново са за Фондацията, както и издръжката на складовете – хранителни банки.

В големите вериги всяка вечер се бракуват големи количества храна, които заминават за изгаряне в екарисаж в Пловдив. Всяка седмица 1 голям камион с над 10 тона храни с изтекъл срок на годност се бракува. Големите вериги имат единен стандарт, на който отговарят обектите им по цял свят, но потреблението в градове като Смолян е по-малко от зареждането и ежедневно остава голямо количество годна за консумация храна, която буквално отива на боклука.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура