Смолянчанинът Вилиан Стефанов заминава на експедиция в Чернобил

10 Oct, 2017

Смолянският фотограф и пътешественик Вилиан Стефанов заминава на фотографска експедиция в Чернобил. Стефанов е решил да прекара няколко дни с гайгеров брояч на лявото си рамо в забранената зона на взривилата се през 1986 г. АЕЦ в Чернобил.

Вилиан е планирал да иде до Централния площад на Чернобил, паметника на загиналите пожарникари, Моста на смъртта, увеселителния парк. Ще посети и други обекти, чиито останки напомнят на човечеството за трагедията. Българинът ще бъде част от експедиция, в която участват 12 фотографи от цял свят, от 19 до 25 октомври. След завръщането си пътешественикът планира организирането на фотоизложба на видяното през обектива му в Чернобил, информира ,,24часа”.

Чернобилската авария, станала на 26 април 1986 в Чернобилската АЕЦ в Украйна, тогава част от Съветския съюз, е най-тежката авария в историята на ядрената енергетика. Тя предизвиква облак от радиоактивни отпадъци, който преминава над части от СССР, Източна Европа и Скандинавия. Обширни райони в Украйна, Беларус и Русия са замърсени, а около 200 000 души са евакуирани от родните си места. Близо 60% от радиоктивните отпадъци падат на територията на Беларус. Инцидентът повдига въпроса за безопасността на съветската ядрена енергетика, като за известно време забавя развитието й. Вече разделените държави Русия, Украйна и Беларус понасят значителни разходи за обеззаразяване и здравеопазване, вследствие на Чернобилската авария.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура