Искат наследствени пенсии за децата на олимпийския медалист Величко Чолаков

09 Sep, 2017

Фейсбук група “Заедно за децата на шампионите” настоява да се промени законът и да се отпуснат пенсии на децата на Величко Чолаков и Милен Добрев, които един след друг починаха, и двамата на по 35 години. Кончината на Чолаков шокира както Смолян, така и спортните среди и силно нарани психиката на децата, които бяха в клуба по вдигане на щанги, който водеше без пари в родния си град. Хората се зарадваха, че клубът бе поет от щангистката и олимпийски шампион Милка Манева, но тъжат за синовете и дъщерята на починалите шампиони.

“Тези двама велики шампиони вече не са сред нас, но те оставиха огромни спомени и поводи за национална гордост, оставиха също така скърбящи за тях деца, съпруги, роднини и приятели, които имат нужда от подкрепа. Както подкрепяхме тях през годините на световни, европейски и олимпийски игри, нека подкрепим сега и техните деца, като се оргазинизираме, за да променим закона в полза на децата, загубили велики шампиони”, призовава в групата Димитър Димитров.

Величко Чолаков е роден в Смолян и е почетен гражданин на Смолян и Неделино. Има 30 държавни титли като шампион на България в различните движения и двубоя. През 2002 г. на Световното първенство за младежи в Чехия става втори, а няколко месеца по-късно на Европейско първенство в Италия става първи. Той е сребърен медалист от Световното първенство във Ванкувър, Канада през 2003 г. Участва на Олимпийските игри в Атина през 2004 г. и печели бронзов медал в категория над 105 кг. В същата категория става и е европейски шампион за 2004 г. на Европейски шампионат по вдигане на тежести в Киев, Украйна. През 2006 г. печели сребърен медал на Европейски шампионат по вдигане на тежести 2006 във Владиславово. През януари 2006 г. е поканен от Арнолд Шварценегер да участва в турнира „Арнолд Класик“ за най-силни мъже на планетата в различните спортове в САЩ. На турнира Величко изтласква 228 кг, което е с 1 кг повече от 36-годишния рекорд на щата Охайо. Снимката на Величко Чолаков от Олимпиадата в Атина -2004 г. е използвана в английски учебник като илюстрация към урок, в който се изучават връзката между физиката и силите.

През 2013 г. се заема с треньорска дейност на деца, като става президент и треньор на родният си Спортен клуб по вдигане на тежести „Родопа“. Там той работи на доброволни начала, а неговите възпитаници печели редица състезания.

На 26 септември 2015 г. с бенефис, Величко Чолаков сложи край на състезателната си дейност пред няколко хиляди души в родния си град Смолян. До смъртта си той се занимаваше с треньорската дейност в клуб „Родопа“ в Смолян.

 

 

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура