Делегация от Китай ще посети Момчиловци за фестивала на киселото мляко

08 Sep, 2017

Над 30 човека делегация от Китай ще посетят село Момчиловци за фестивала на киселото мляко, някои от тях вече са пристигнали, очакват се и останалите. Това каза Сийка Суркова, кмет на Момчиловци. Очакват се хиляди гости от страната и чужбина, както и китайския посланик за откриването на фестивала. В селото отдавна къщите за гости са резервирани, като сега посетителите се настаняват в съседните на Момчиловци хотели в Смолян и Пампорово.

Третият фестивал на киселото мляко се провежда в дните от 8 до 10 септември. По време на Фестивала на киселото мляко ще бъде направена символична първа копка на нова ферма с мандра „Момчиловци – Брайт“, в основата на която ще бъде зазидана капсула на времето с послание за идните поколения, отправено от двете страни. Инвестицията е българо-китайска и се очаква строежът да започне напролет.

Като нов елемент тази година присъстват конни състезания и възможността всеки желаещ да поязди безплатно в близост до заработилия по време на фестивала демонстрационен център на 2 км от Момчиловци. Там гостите ще могат да дегустират млечни продукти и ще видят как се произвежда киселото мляко, прославило Момчиловци в Китай, предаде ,,Фокус”. Традиционно по време на фестивала ще бъде проведен Националният конкурс “ Кралица на Киселото мляко – Мис Родопи“. Ще има редица забавни състезания като най- бързо приготвяне на таратор, надпиване с айран и скоростно изяждане на кисело мляко. Ще има Фолклорна програма от Родопите, демонстрация от китайски артисти, а в същия ден ще бъдат връчени сертификатите на първите участници в Програмата за изучаване на китайски език и култура в село Момчиловци и представление, изнесено от тях.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура