Новият спектакъл на ансамбъл “Родопа” ще бъде “Нощ на фолклора”

29 Aug, 2017

Програмата на ансамбъл “Родопа” за следващия творчески сезон залага на нов спектакъл – “Нощ на фолклора”. Това съобщи на пресконференция Адриян Петров, главен художествен ръководител на ансамбъла. Тази негова идея за фолклорно шоу се е появила вследствие на последната им репетиция през миналия сезон, в която е успял да види наличието на много красиви костюми от различни фолклорни области и на толкова неизползвани и непоказвани до момента неща, които могат и са задължени да покажат на публиката.
Новият творчески сезон ще е натоварен и амбициозен като предходния и развитието на ансамбъла ще бъде в две насоки. Първата е традиционният фолклор като ще продължават да откриват неоткрити досега певчески форми. Втората насока е фолклорна лаборатория „Родопа“, а зад това наименование се крият идеите му за развитие от леки до по-сериозни експерименти. „И тази година в първата си част ще бъде сезонът на трите формации, т.е. записи в националното радио на хора и оркестъра и концертни програми”, посочи Петров.
През последните години ансамбъл „Родопа“ е обновен, възроден и пише своята нова история, обобщи художественият му ръководител. Той представи няколко факта, които говорят красноречиво за възхода на ансамбъла. „Само от последния творчески сезон имаме 34 големи участия, реализирани с над 70 000 лева приходи. Ансамбълът наложи своето присъствие в цялата страна, не само с уникалния спектакъл „Невястата“, който е гледан до сега от 10 000 души в градовете, които е представен. В Смолян пък е поставен недостижим рекорд по посещаемост. Шест пълни зали в РДТ . „Това са над 4 000 души, само в нашия град. Като прибавим всички останали концерти и участия в страната и по покана от неправителствени организации и помощи с концертни участия с благотворителна цел, ансамбъл „Родопа“ разкрива в целия си блясък своето лице“, уточни художественият ръководител. По неговите думи този успех се дължи и на помощта, която получават от Община Смолян. Ръководството на “Родопа” ще продължи разговорите с Министерството на културата с настояване формацията отново да получи статут на държавен ансамбъл. „34 големи участия на ансамбъл „Родопа“ при 52 седмици в годината е красноречив знак, че нещата вървят в правилната насока. Това каза при откриването на новия сезон на ансамбъл „Родопа“ зам.-кметът Марин Захариев. По думите му приходите, които са имали през миналия творчески сезон показват, че ансамбълът е работеща структура. Той пожела на целия екип успешен нов сезон.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура