Разкопките на Момчиловата крепост се подновяват от началото на септември

25 Aug, 2017

По проект на историческия музей в Смолян, финансиран от Министерството на културата, от началото на септември се подновяват разкопките на Момчиловата крепост. Това каза археологът в Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян д-р Николай Бояджиев.

Бояджиев обясни, че отпуснатите средства за археологически проучвания са в размер на 11 000 лева и в тази сума влизат средствата не за самите разкопки, а и за укрепването и полевата консервация на разкритите структури, предаде ,,Фокус”.

От 1 септември се подновяват разкопките на Момчиловата крепост, като там последните са правени през 2010 година. „През тази година отново започваме проучванията на обекта. Предстои ни да разкрием площ от 70 кв. м край вътрешното лице на северната крепостна стена, на изток от вече проучения през предишните сезони терен, покрай вътрешното лице на стената, където евентуално очакваме да разкрием складови и жилищни помещения. Те са били долепени до лицето на стената, такива, каквито сме намерили на крепостта “Турлука” край Смолян и в крепостта край Кошница, така че е напълно вероятно и възможно да има такива помещения и на Момчилова крепост“, обясни археологът. Бояджиев каза още, че самото проучване ще продължи в рамките на 14 работни дни, а разкопките няма да пречат на туристите, тъй като са встрани от местата, където те ходят.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура