200 млн. лв били вложени в “Цанков камък” без обществени поръчки

17 Aug, 2017

Около 200 млн. лв. бяха разходите в проекта “Цанков камък”, извършени без да бъдат проведени обществени поръчки при наличие на законови основания за това. Това коментира пред медиите министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от “Фокус”.

Депутати от ГЕРБ поискаха прокуратурата да провери строителството и финансирането на хидровъзела, започнало през 2003 г. и приключило през 2010 г. В края на периода Петкова беше директор на Агенцията за финансова инспекция и днес припомни, че още през 2012 г. са били установени нарушения на законодателството. “В докладите (бел. ред – на финансовата инспекция) ясно са посочени периоди, лица и действия”, каза Петкова и даде пример с допълнителни разходи за изместване на пътя Девин – Михалково на стойност 41 млн. евро, предприети през 2005 г.

От доклад на инспекцията, публикуван още през октомври 2012 г., се вижда, че са установени 10 непроведени поръчки на обща стойност 232.4 млн. лв. и са установени общо 23 нарушения на Закона за обществените поръчки и свързани с него нормативни актове.

“Националната електрическа компания (НЕК) продължава да плаща заема за “Цанков камък” към няколко банки, този заем ще бъде платен в края на 2019 г.. НЕК инвестира около половин милиард собствен ресурс. Целият негатив от този проект се поема от НЕК”, коментира енергийният министър факта, че първоначалната стойност от 440 млн. лв. достигна 1 млрд. лв. в края на строителството на съоръжението. “Когато някой пита защо НЕК е в такова състояние, какво се е случило с българската енергетика и колко добре е била НЕК преди, а колко зле сега, трябва да се върнем назад във времето да видим кой какво е направил”, допълни тя.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура