Смолянска фирма спечели концесията за плажа “Бургас-север”

11 Aug, 2017

Правителството избра в сряда регистрираната в Смолян фирма “Палм инвест” ЕООД за концесионер на плажа “Бургас-север” от следващата година, съобщи пресслужбата на Министерския съвет. Кабинетът даде плажната ивица на непознатата за региона фирма за стопанисване за 20 години, въпреки че тя е предложила най-ниска цена – 140 хил. лв., докато офертите на другите кандидати са били с пъти по-високи, пише ,,Капитал”.

Ако има добра новина в случая, тя е тази, че чадърите и шезлонгите ще бъдат безплатни, тъй като от “Палм инвест” са предложили цена от 1 стотинка за чадър и шезлонг. Сегашният наемател на плажа стартира сезона с по 7 лв. за всяка от плажните принадлежности, но цената бе намалена на по 3 лв. след “преговори” на министър Ангелкова с наемателя.

Цената, предложена от “Палм инвест”, е 140 хил. лв., като за всяка от 20-те години на концесията фирмата се задължава да инвестира по 90 хиляди лева без ДДС. Парите ще се дават за целогодишно санитарно-хигиенно поддържане на морския плаж и за стратегия за развитие и популяризация, включително спортно-развлекателна и други дейности.

Това обаче е била третата оферта по размер на сумата. На второ място в процедурата е “Крам инс”, а трети са “Уотърсайд”, която според бургаските медии е свързана с бившия наемател на плажа Атанас Атанасов.

Ниската цена за чадър и шезлонг явно е имала особено важна роля, тъй като офертите за концесионни такси на другите две фирми са значително по-високи – съответно 300 и 640 хил. лв. Аргументите на Министерството на туризма са, че “Палм инвест” е дала най-добра комплексна оферта – концесионна такса, инвестиции и цена на шезлонг и чадър.

В мотивите за даване на концесията се посочва, че размерът на концесионното плащане за всяка година от срока на концесията е определен съгласно приетата от Министерския съвет “Методика за определяне на минималния размер на концесионното плащане за морските плажове” и предложения от концесионера размер на отчисленията от базата за изчисляване размера на концесионното плащане в размер на 7.03 на сто.

“Палм инвест” ЕООД е регистрирана в Смолян през ноември 2016 г., или точно през месеца, в който бе обявена процедурата за концесия на “Бургас-север” и още осем плажа. Фирмата е еднолична собственост на 37-годишния Йордан Тодоров Хаджихристев. Името му излиза в още пет фирми, с дейност в строителството, хотелиерството и други, в които няма други акционери. Проверка в мрежата показва, че той се занимава и с йога и е любител мотоциклетен състезател.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура