ГЕРБ ще сезира прокуратурата за “Цанков камък”

11 Aug, 2017

През следващата седмица ще бъде подаден сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за проекта “Цанков камък”, съобщи във Варна депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, цитиран от БТА. От думите му се разбра, че сигналът вероятно ще бъде внесен от парламентарната група на партията.

Зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков посочи като причина за сигнала дефекти при изпълнението на язовира, заради които огромни количества вода се просмукват в земята и сега държавата трябва да дава пари за ремонти.

Хидровъзелът “Цанков камък” бе пуснат в експлоатация преди 7 години. Строителството му започна при управлението на правителството на Сергей Станишев (БСП, НДСВ и ДПС) и завърши по време на първия кабинет на Бойко Борисов (ГЕРБ), който не веднъж го е посочвал като пример за скъп проект, от който няма голям ефект. През 2010 г. се разбра, че лидерът на ДПС Ахмед Доган е получил хонорар от 1.5 млн. лв. като консултант по четири хидроенергийни проекта, включително “Цанков камък”. Също през 2010 г. премиерът Бойко Борисов подаде сигнал при тогавашния главен прокурор Борис Велчев за “Цанков камък” и бе образувано разследване. Хидровъзелът се прочу и с изграждането на 21-километровия му обходен път срещу рекордните 220 млн. лв, заради които стана известен като “златния път”.

През юли Национална електрическа компания (НЕК) съобщи, че започва планов ремонт по река Гашня, част от водосбора на язовир “Цанков камък”, чието корито минава през карстов район и затова е налице загуба на вода. Беше започнат и текущ ремонт на хидрогенератори на ВЕЦ “Цанков Камък”.

Жечо Станков уточни, че в момента се прави изследване, което ще покаже колко ще струват ремонтите. По думите му е била заложена стойност на “Цанков камък” в размер 440 млн. лева, но до края сумата е набъбнала до около милиард, а не са били планирани средства за непредвидени ремонти и сегадържавата трябва да плаща още.

Станков добави, че водноелектрическата централа на “Цанков камък” е нерентабилна, тъй като работи не повече от 50 дни в годината.Според него реално инвестицията в проекта може да се възвърне не по-рано от 100 години.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура