Военно поделение в Девин се превърна в единствен по рода си аквапарк

21 Jul, 2017

Бившето военно поделение в Девин е превърнато в единствен по рода си термален аквапарк. Комплексът е част от семейството на петзвездния SPA хотел „Персенк“ и ще отвори врати на 27 юли.

Аквапаркът бе построен за удивително кратко време – около две години. Той разполага с шест басейна  и има множество атракциони за посетителите.

Изградени са също барове, модерен ресторант-градина „Модър“ с барбекю и беседки, в които посетителите сами могат да приготвят храната си и да се веселят на открито, информира kmeta.bg .

Атракционът е построен за кратко време – две години, но имотът върху него има дълга история. Той се намира на много атрактивно място – точно срещу автогарата в Девин, на около 200 метра от центъра на града.

През 2002 г. имотът от близо 42 декара, върху който е разположено военното поделение, е прехвърлен на общината. Пет години той стои неизползваем. След това общината влиза с апортни вноски в дружества, едно от които „Гостул“ на руснака Генадий Солюшин, с които възнамерява да реализира инвестиционни проекти. Когато обаче с времето става ясно, че местната управа няма полза от тези дружества, защото проектите са без бъдеще, разпродава дяловете си в тях.

Впоследствие имот от 11,4 дка бива препродаден на пловдивската фирма „ЗГП“ (Завод за горещо поцинковане“) ООД, а тя присъединява още един от близо два декара към него. Съдружници въ фирмата са „Юпитер холдинг“ АД, „Юпитер Метал“ ООД и „Юпитер 05“ ООД, а управител е Николай Любомиров Иванов.

Дружеството „ЗГП“ първоначално е регистрирано под името „Кам – Девин“ ООД. През 2009 г. е преименувано на „СПА хотел Персенк“ – Девин, а през 2011 г. бива преименувано на „ЗГП“ ООД.

То извършва дейност в Завод за горещо поцинковане, отдаден под наем от фирма „Юпитер 05“ ООД и това е основната му дейност, за реализирането на която са назначени 51 служители. Допълнителната дейност е хотелиерство и ресторантьорство, изпълняваща се в СПА хотел „Персенк“ с 48 човека персонал.

Капиталът на дружеството към края на 2016 г. е 8 299 500 лв. а реализираните приходи миналата година са на стойност 17 588 745 лв., става ясно от информация в Търговския регистър.

През 2015 г. „ЗГП“ купува имота на бившето военно поделение в Девин и започва да строи Термал Аквапарк „Персенк“. Очакванията за него са да увеличи оборота и печалбата на СПА хотел „Персенк“ с около 20% и да реализира нови приходи за дружеството. Строителството му се финансира с инвестиционен кредит от „Уникредит Булбанк“ АД.

Аквапаркът стана факт и благодарение на държавната помощ за община Девин. 2 млн. лева миналата година бяха отпуснати от Министерския съвет на общината, за да подмени 11.5 км водопровод за минерална вода от Беденски бани до Девин. От минералната вода ще се възползват всички бизнеси с туристическа насоченост в града.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура