Рекламират Родопите като единна дестинация в България и чужбина

19 Jul, 2017

Родопите ще бъдат популяризирани и рекламирани като единна дестинация на българския и чуждестранния туристически пазар, заяви в интервю за БТА Георги Пампоров, изпълнителен директор на Организацията за управление на туристически район Родопи.
Това е първата регистрирана в страната организация, създадена съгласно концепцията за туристическо райониране и изискванията в Закона за туризма, регламентирани през 2013 година. Родопи е един от деветте туристически района, заложени в концепцията. Новосъздадената организация ще зададе единна туристическа стратегия на Родопите, попадащи в пределите на няколко области и десетки общини.
Представянето на Родопите с цялостна визия ще събере многообразието от туристически продукти, които предлага регионът – балнео и СПА, селски, еко, приключенски, ски, културно-познавателен туризъм, Birdwatching или специализирани маршрути за наблюдение на редки птици и др. Планината отдавна не е само дестинация за ски ваканции, а разгръща според Пампоров палитра от почти всички видове туризъм, с изключение на морски. Опцията за морски почивки остава като по-далечен план за сътрудничество и общи пакети с курортите в гръцката част на Родопите.
За изобилието от туристически продукти и съвременна хотелска база в планината, Организацията за управление на района ще се насочи към реклама на повече пазари, които биха напълнили хотелите. Средният хотелиер в Родопите би се радвал, ако постигне 30 процента заетост годишно на легловата база, коментира Георги Пампоров.
По негова оценка през последните 15-20 години се наблюдава значително обновление на материалната база в туристически сектор в Родопите, но потенциалът на местата за настаняване надхвърля значително онова, което се привлича сега като туристически поток в района. Най-голяма е заетостта на високо категорийните хотели с 4 и 5 звезди – от 30 до 40 процента ангажираност на местата годишно. Отделни балнеоложки хотели стигат до 60-70 на сто. За 3-звездните обекти заетостта е 18 процента, а тези с 1 и 2 звезди – около 8-10 на сто. Статистическите данни допълват, че преобладаваща част от туристите в района са български клиенти и едва 12 процента – чуждестранни.
Подем в ски курортите и зимните ваканции, траен ръст в балнеологията и уикенд пътуванията се очертават през последните години в планината на Орфей през последните години.
Организацията планира да изработи рекламна интернет страница и календар на събитията, които се превръщат в туристическа атракция. Рекламната визия на района вероятно ще се запази около слогана “Родопите – гостоприемство в четири сезона”. Той очертава запазената марка, която Родопите имат на българския пазар според Георги Пампоров – уютната планина с гостоприемни хора, по-спокоен начин на живот и неповторими панорами, които радват и пълнят душата.
Туристическата стратегия на Родопите ще се опита да очертае рамката на по-устойчиво развитие на този бизнес. И да подреди важните стъпки в една посока, пише БТА.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура