Жълт код за гръмотевична буря и обилни валежи е обявен за Област Смолян

03 Jul, 2017

Жълт код за гръмотевични бури и обилни валежи е обявен за област Смолян.

Очакват се силни гръмотевични бури, значителни валежи и градушки, но в по-малки количества – до 35 мм за 12 часа. При тази степен на предупреждение са възможни наводнения, прекъсвания в електроснабдяването, комуникациите и водопреносната мрежа. Пориви на вятъра, градушки и мълнии могат да нанесат поражения върху сградите. Съществува опасност при шофирането заради намалена видимост и аквапланинг.

 

 

 

 

 

       

 

        ВАЖНИ ПРАВИЛА ЗА ДЕЙСТВИЕ И ПОВЕДЕНИЕ ПРИ ГРЪМОТЕВИЧНИ БУРИ

 

 

Всяка година в  началото и в края на лятото се разразяват гръмотевични бури, придружени с мълнии и градушки, които причиняват значителни материални щети, а понякога и човешки жертви. Тъй като тези дни наблюдаваме температурни промени, Регионална дирекция на “Пожарна безопасност и защита на населението” – гр. Смолян изготви важни правила за действие и поведение на населението на област Смолян при гръмотевични бури.

 

Какво да правим, когато ни настигне буря?

 

 • Ако се намирате сред природата по време на гръмотевична буря, постарайте се да застанете далеч от високи дървета и самотно стърчащи канари. При наличие на сух предмет, седнете  върху него.
 • Ако сте на открито, не лягайте и не докосвайте земята с ръце. Клекнете, като плътно прилепите нозе. Наведете главата си надолу и притиснете колене до гърдите си. Със скръстени ръце обхванете глезените на краката. Дръжте се на разстояние от съседа си.
 • Ако сте на велосипед, слезте от него.
 • Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения. Не  дръжте метални предмети, мобилни телефони.
 • Подходящи места за подслоняване са  дълбоките пещери. Застанете най-малко на 3 метра навътре от входа и се старайте да има поне метър свободно пространство от двете ви страни. Не се подслонявайте близо или под надвиснали скални маси.
 • Ако бурята ви изненада в река, езеро или басейн незабавно излезте от водата и се отдалечете. В случай, че сте с лодка или сърф в морето, бързо тръгнете към брега.
 • Когато се намирате вкъщи или на работното място, трябва да изключите от мрежата телевизора, кабела от външната антена, компютъра, уредбата и останалите електрически уреди. Затворете вратите и прозорците. Стойте далеч от чешми, балконски врати, прозорци.
 • По време на пътуване приберете антената на колата. Ако падне гръм по време на движение, проверете  гумите на колата, ако са обгорели, могат да се спукат.
 • Незабавно легнете на земята, ако почувствате изтръпване на части от тялото.
 • За защита на сградите от пряко попадане на мълнии се изграждат мълниеприемници и мълниеотводи. Мълниезащитната инсталация на всяка сграда трябва да бъде периодично проверявана.
 • При градушка, потърсете незабавно подслон, големите ледени късове могат да ви причинят травми и наранявания.

 

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура