Повече змии се срещат през това лято в Смолян

03 Jul, 2017

Повече змии се срещат през това лято в Смолянска област, съдейки по сигналите на земеделски стопани и жители от региона, информира Оля Тотева, управител на Дезинфекционната станция в областния град. Забелязва се повишено търсене на репеленти за отблъскване на влечугите.
Екипи на Гражданска защита неколкократно са викани през последните 10 дни за случаи на поява на змии в жилищни и търговски помещения. Последното повикване е за открита змия в павилион в кв. Устово в Смолян, пише БТА.
Въпреки студената пролет, змиите изпълзели необичайно рано според Оля Тотева. Повишеното търсене на репеленти потвърждава наблюдението за поява на повече от съскащите влечуги в границите на населени места. Поръчки за доставка на препаратите се получават и от общини, които обработват детски площадки, паркове и зелени площи. Хората се оплакват и от появата на много гризачи. Популацията им очевидно не е намаляла след мразовитата зима. Слаб спад има при разпространението на голите охлюви, които през последните години се превърнаха в напаст за собствениците на зеленчукови градини в няколко квартала на Смолян. Местни жители разказват за необичайни срещи в пределите на самия град с диви животни като белки, лисици, невестулки, обяснява Оля Тотева.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура