Кметът Мелемов постави началото на Първия национален фолклорен фестивал „С песните на Георги Чилингиров” в Полковник Серафимово

01 Jul, 2017

Кметът Николай Мелемов откри Първия национален фолклорен фестивал „С песните на Георги Чилингиров”, който се провежда в с. Полк. Серафимово и постави неговото начало. „За мен е чест и привилегия да открия този фестивал, както и да поздравя всички присъстващи с празника на родолюбивото село . Най-ценното на нашата планина са хората и традициите. Затова с удоволствие община Смолян стана съорганизатор на това значимо фолклорно събитие. Нека да пазим традициите  и да се гордеем с нашите синове и дъщери  на Родопа планина. Успех на всички и да запазите прекрасни спомени от емблематичното село Полк.Серафимово”, каза в приветствието си градоначалникът и откри фестивала.  Кметът на селото Христо Мусорлиев също поздрави участниците  и гостите. Той посочи, че серафимовци са били винаги  хора с буден, горд и родолюбив дух и истински продължители на безсмъртното дело на полк.Владимир Серафимов и воините от 21 Средногорски полк, които донесоха на щикове родопската свобода.

Председателят на читалището Съби Кайджиев разказа подробности за живота и делото на доайена на родопската песен Георги Чилингиров, който е роден в Полк.Серафимово на 4 декември 1914 г. Певческата му кариера започва през 1948 г.  Първите му  записи прави в радио Пловдив и БНР, някои от тях  са в дует с Радка Кушлева. С автентичния му костюм на родопски комита той изнася 25 хиляди концерта у нас и в чужбина. Има издаден сборник с 130 нотирани песни. На 80-годишна възраст се учи да свири на каба гайда. Георги Чилингиров си отива от този свят на 9 август 2000 г., но оставеното от него фолклорно богатство  ще пребъдва в поколенията. „От 17 години имам желание да направим такъв конкурс. Ето че тази година, благодарение на община Смолян и кмета Мелемов  фестивалът  се реализира”, посочи   Кайджиев.

Дъщерята на Георги Чилингиров, Иванка Дърмонева благодари на всички, че с този фестивал ще се напомни творчеството  на доайена на родопската песен, който е пеел  за бално и драго.

Отец Димитър Одаджиев отслужи панихида в памет на загиналите за свободата на Родопите.

Във фестивала участват 25 индивидуални изпълнители  и 26 състава от цялата страна. 655 участника ще огласят Родопа планина и за пореден път ще докажат, че родният фолклор е жив. Жури с председател Мария Бебелекова ще оценява участниците. След като приключи фестивала ще бъдат раздадени награди и плакети от кмета на община Смолян Николай Мелемов.

На откриването  присъстваха зам.-областният управител Владимир Гърбелов, командирът на 101 –ви Алпийски батальон подп. Димитър Кацаров, общински съветници и др.

Припомняме, че с. Полк. Серафимово получи одобрение за финансиране на проект «ЕКО СЕЛО» по конкурс от ПУДООС на дейности по Националната кампания „За чиста околна среда” на тема: „Обичам природата – и аз участвам” 2017. Дейностите включваха създаване на три обособени зелени зони в селото чрез засаждане на цветни храсти и дървета, озеленяване на площи с оформени цветни алеи, поставяне на пейки, декоративни кошове за смет и перголи върху тротоара на площада.

Селото посреща празника си Петровден и националния фестивал напълно обновено.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура