Забраниха свободното къмпингуване в Гърция

30 Jun, 2017

150 евро глоба, конфискуване на палатката и дори затвор заплашва българските туристи в Гърция в случай на устройване на бивак извън къмпинги и частни парцели. Палатки и кемпери трябва да се поставят само на определените за къмпинг места. Заради големия брой палатки на всякакви места по бреговете Егейско море в Северна Гърция забраната се струва странна, но дивото къмпингуване е нелегално в Гърция по силата на закон 392, регулиращ някои положения в туризма и приет още през 1976 година. Първоначалната забрана е за разполагането на палатки и каравани в района на плажове, паркове, археологически обекти, гори и обществени комунални зони. През 1993 забраната е залегнала и в нов закон с номер 2160, където вече е абсолютна за цялата територия. Отделен въпрос е, че властите по места я спазват променливо и едва в последните години с масовото навлизане на български туристи е започнало прилагането й по места, много често след оплаквания на местни за боклуци и шум.

Основен източник на оплаквания, които могат да задействат закон 2160 със сигнал, са собствениците на къмпинги и бунгала, които плащат солидни суми за лиценз в аванс независимо от това дали ще напълнят леглата през сезона, обяснява собственик на квартири под наем в Гърция. В същото време пред лицензираните бунгала някой разпъва палатка и гърците се дразнят, пише ,,Монитор” .

Според туристическите форуми все още има места на юг от Пелопонес, където дивото къмпингуване се толерира, но на север става все по ожесточено. И все пак има вратички за заобикаляне на забраните. Можете да минете по-евтино, отколкото в къмпинг, ако си разпънете палатката в близост до бар или търговски обект на техен терен и ползвате например храна или кафе при тях. И в този случай по гръцките закони обаче собствениците на недвижим терен могат да приютят максимум 1 палатка или една каравана. В противен случай може да бъдат санкционирани солено за организиране на нелегален къмпинг и да им отнемат лиценза за търговска дейност.

Категорично забранено обаче е бивакуването на самия пясък. И пак с едно изключение. Забранено е да разпънете палатка на плажа, но не и да спите там в спален чувал и дори без него.

Още една общоевропейска забрана остава извън фокуса на вниманието на българските туристи, които заради разлика от няколко цента мъкнат с багажа си на юг и туби с бензин или нафта. По европейските директиви за собствени нужди туристът може да носи не повече от 10 литра гориво и то в специално предназначена за съда туба. По-големи количества се считат за предназначени за търговски цели и търговия със заобикаляне на плащане на акциз и носят опасност от конфискуване и на горивото и на превозното средство.

В цяла Гърция е строго забранено и паленето на открит огън, а наказанията са много сурови. Глобите са за хиляди евро, а при нанесени щети затворът е гарантиран. За замърсяване на природата глобите започват от 200-300 евро. Достъп до водоеми при риболов трябва да става само пеша или с колело, а колата трябва да се оставя поне на километър оттам.

 

 

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура