РДГ-Смолян: Собствениците на гори спешно да предприемат действия, наблюдава се появата на нови площи, засегнати от корояди.

29 Jun, 2017

Обръщение към  всички собственици на гори във връзка с влошеното здравословно състояние на иглолистните гори и повишената опасност от възникване на горски пожари в  Смолянско от инж.Венцислав Фурлански-директор на РДГ-Смолян

 Обилните и тежки снеговалежи в края на м. ноември 2014 г. и м. март 2015 г. причиниха сериозни повреди в горите на територията на Регионална дирекция по горите – Смолян. Големият обем повредена дървесина и горещото и сухо лято благоприятстваха развитието и разпространението на болести и вредители по здравите дървета (различни видове корояди и гъби). Процесът продължи и през 2016 г. Към настоящия момент през 2017 г. с намаляване на валежите и повишаване на температурите се очаква сериозно допълнително влошаване на здравословното състояние на съседните здрави насаждения в засегнатите райони. Вече се наблюдава появата на нови площи, засегнати от корояди. Със затопляне на времето големият обем повредена и изсъхнала дървесина създава предпоставки за възникване на каламитети и горски пожари.С цел да се ограничи опасността от каламитети и възникване на горски пожари, както и за редуциране на популационната плътност на короядите, санитарните и принудителните сечи в новозасегнати площи трябва да се провеждат незабавно. За недопускане разпространението на корояди в съседни насаждения извозването и транспортирането на повредената дървесина извън горските територии трябва да става в максимално кратки срокове.Крайно необходимо е собствениците на гори спешно да предприемат действия за усвояване на нововъзникналите повреди от корояди, както и за осигуряване и поддържане на проходимостта на горската пътна инфраструктура за движение на противопожарна техника.  Съгласно чл.7, ал.1 от НАРЕДБА № 12 от 16.12.2011 г. за защита на горските територии от болести, вредители и други повреди, издадена от министъра на земеделието и храните, обн., ДВ, бр. 2 от 6.01.2012 г. „Защитата на горските територии от болести, вредители и други повреди се организира и осъществява от собствениците, съответно от лицата, на които територията е предоставена за управление, за тяхна сметка“.Консултации на собственици на поземлени имоти в горски територии – „Стопанисване на горите“ към Регионална дирекция по горите гр.Смолян.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура