Евродепутатът Владимир Уручев ще открие 5-ия фолклорен фестивал на инвалидите в Смолян

22 Jun, 2017

Под патронажа на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев и Министерството на културата в Смолян ще се състои 5-ият Национален фолклорен фестивал на инвалидите, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.
Проявата се организира от фондацията “Център за устойчиво развитие, образование и напредък” – Неделино, и районната организация на Съюза на инвалидите в България. Събитието е под наслов “Открий себе си и мечтай” и ще се състои на 24 и 25 юни. До момента участие са заявили над 700 изпълнители от 53 съюзни организации на хора с увреждания от цялата страна. Сега чуждестранното участие ще е от Македония, Гърция и Сърбия.
Пpoявaтa имa cъcтeзaтeлeн xapaктep и yчacтницитe щe бъдaт oцeнeни oт пpoфecиoнaлнo жypи c пpeдceдaтeл пpoф. Mилчo Bacилeв – peктop нa Aкaдeмиятa зa мyзикaлнo, тaнцoвo и изoбpaзитeлнo изкycтво в Плoвдив, Виолета Георгиева – изпълнител на колоритния неделински двуглас, Румен Контилов – преподавател по музика от златоградското с. Старцево. Прочутата родопска певица Валя Балканска ще бъде почетен председател на журито, пише БТА.
Фестивалът години наред се подпомага финансово от Владимир Уручев, се отбелязва в съобщението. Проявата е започнала от туристически излет през 2010 г. на връх Света Неделя край Златоград, но са решили да я преместят в Смолян, тъй като центърът на града е пригоден за хора с инвалидни колички.
Вече две години събитието е в областния град и кметът Николай Мелемов предоставя откритата сцена на площад “България”.
Освен изявите на сцена в рамките на тези два дена, във фоайето на РДТ “Николай Хайтов” ще има и изложба-базар с ръкоделия и предмети, изработени от хора с увреждания.
Евродепутатът Владимир Уручев ще открие официално фестивала на 24 юни от 10.00 часа в Амфитеатъра, Нов център. Организаторите очакват около 3000 гости от страната и от чужбина.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура