Носител на “Пулицър”, шампиони, поети, музиканти и общественици са сред почетните граждани на Смолян

18 Jun, 2017

Носителят на “Пулицър” Уйлям Мередит, писателите Расул Гамзатов, Ласло Наги, гласовете на Родопите Валя Балканска, Златина Узунова, Христина Лютова, Младен Койнаров, шампионите Екатерина Дафовска, Величко Чолаков, Петър Стойчев, контраадмирал Дичо Узунов, дърворезбарят проф. Асен Василев, свещеник Константин Канев, Христо Стоичков са сред почетните граждани на Смолян. Експонирана в Регионалния исторически музей “Стою Шишков” изложба “Почетните граждани на Смолян – история и памет” представя галерия с част от личностите, удостоени с най-високото отличие на Община Смолян. Експозицията проследява критериите и мотивите за присъждане на званието през различните периоди от развитието на града. Музейната колекция показва отличия, документи, ръкописи и вещи на почетни граждани на Смолян, пише БТА.

За първи път званието е присъдено през 1971 г., отличавайки дагестанския поет и писател Расул Гамзатов. От тогава за почетни граждани на Смолян са обявени 69 изтъкнати личности, свързани със Смолян и Родопите. Учредено през 1970 г., званието първоначално повтаря утвърдения за времето си модел да се присъжда на “високи гости от страната и чужбина”. От края на 80-те години отличието се дава на общественици и творци с ярки постижения в обществения и културен живот на града. За период от 10 г. в началото на 90-те години Смолян прекратява връчването на почетното отличие. През 1997 г. Община Смолян приема правилник за отличията, в който е определен и статута на званието, давано на “български и чуждестранни граждани с особено големи заслуги към град Смолян и неговите граждани”.

Музейната изложба проследява знаците, които се връчват на лауреатите през тези години. През 1997-98 г. е изработен нов проект на почетния знак с автор скулптора Иван Тодоров. Част от почетните граждани са дарили отличията и свои архивни документи и вещи на музея.
Изложбата е представена по повод 18 юни – Празника на обединения град Смолян.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура