Кметът на Златоград даде старт на проект за саниране на блокове

16 Jun, 2017

Кметът на Община Златоград, Мирослав Янчев даде официалния старт на проект „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност и обновяване на многофамилни жилищни сгради, блокове №7, №8, №175, №181, №182 и № 195, в гр. Златоград”.
В изпълнение на Общинския план за развитие, Община Златоград, вече десета година, изпълнява устойчива и последователна енергийна политика, чрез реализацията на проекти за енергийна ефективност, финансирани от Международен фонд «Козлодуй», Програма за хуманитарна помощ към Посолството на Съединените американски щати в Република България, Програма за безвъзмездна финансова помощ за проекти на местно равнище към Японското посолство, Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020, Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, както и със средства от общинския бюджет.
Изпълнението на мерки за енергийна ефективност както в общинския сграден фонд, така и в частния сектор, се отразява не само върху подобряване на условията за живот и енергийните показатели на сградите, но и върху качеството на атмосферния въздух. Намаляването на вредните емисии в атмосферния въздух, прилагането на т.нар. «зелено строителство», съчетано с информационно стимулиране на гражданите да използват екологосъобразни системи и горива за отопление е политика, която Община Златоград прилага вече трети мандат.
Активната тенденция за разширяване на общинския план за устойчива енергийна политика продължава и през 2017 година, с реализирането на проекти по Оперативна програма “Региони в растеж” 2014-2020, приоритетна ос 2 “Подкрепа за енергийна ефективност в опорни центрове в периферните райони”, процедура BG16RFOP001-2.001 “Енергийна ефективност в периферните райони”. По процедурата е осигурена безвъзмездна финансова помощ за обновяване и повишаване на енергийната ефективност на 9 многофамилни жилищни сгради с под 35 самостоятелни жилищни обекта. Публични сгради, държавна и общинска собственост, които също ще бъдат обновени с финансовата подкрепа на ОПРР 2014-2020 са сградите, в които се помещават Районно управление Златоград, Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението”, Гранично полицейско управление, Районен съд и Районна прокуратура.
Символична „Първа копка” бе направена в междублоковото пространство на бл. № 7 и блок № 8, защото сградите са част от проект „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност и обновяване на многофамилни жилищни сгради, блокове №7, №8, №175, №181, №182 и №195, в град Златоград”.
Проектът се реализира по Договор за безвъзмездна финансова помощ № BG16RFOP001-2.001-0119-C01, сключен между Община Златоград и Министерство на регионалното развитие и благоустройството, по ОП „Региони в растеж” 2014-2020 г., приоритетна ос 2 „Подкрепа за енергийна ефективност в опорни центрове в периферните райони”, процедура BG16RFOP001-2.001 „Енергийна ефективност в периферните райони”.
Той е насочен към повишаване на енергийната ефективност и удължаване на жизнения цикъл на многофамилни жилищни сгради в град Златоград. Това са блокове №7, №8, №175, №181, №182 и №195. Понастоящем жилищата в тези сгради са енергийно неефективни, защото голяма част от тях се отопляват на твърдо гориво. Блоковете са включени за инвестиции, с цел подобряване на енергийната ефективност в жилищата, което ще допринесе за подобряване на качеството на въздуха и качеството на живот като цяло в региона. Блоковете са построени през 60-те и 80-те години на миналия век и от тогава не са обновявани цялостно.
Мерките, които са предписани за достигане на енергиен клас „С” на сградите са: топлинно изолиране на външни стени, подмяна на метална и дървена дограма с дограма PVC, със стъклопакет, топлинно изолиране на покриви, подмяна на осветление. До сградите е предвиден и достъп за хора в неравностойно положение. Сградите ще придобият подходящ архитектурен вид.
Бюджетът на проекта възлиза на 1 177 982.86лева (с включен ДДС), което представлява 100% безвъзмездна финансова помощ, като 1 001 285.45 лева, които са 85% от бюджета на проекта, са отпусната финансова помощ от Европейския съюз, а 176 697.41 лева (15%) са средства от националния бюджет.
Проектът е с продължителност 28 месеца, считано от 01.09.2016г.
След проведена обществена поръчка са избрани фирмите-изпълнители на строително-монтажните работи и строителния надзор:
1. Енергийно-ефективни дейности на бл.7 ще изпълнява „НСК СОФИЯ” ЕООД, с управител Светлин Владимиров;
2. На блок № 8 ще работи „Билдър-арх” ДЗЗД гр. Смолян, представлявано от управителя Стоян Чавдаров;
3. Строителни дейности на бл.№ 175 ще извършва „Диамант-строй” ЕООД гр. Златоград, с управител Раим Хаджиюсеин;
4. На бл. № 181 строителни дейности ще изпълнява „ЮГСТРОЙ” ООД гр. Златоград, представлявано от инж. Юри Големилов;
5. Ремонтни работи на бл.№ 182 ще извършва „Строител” ЕООД гр. Златоград с управител Христо Петков;
6. На бл. № 195 ще работи „Прима инженеринг” ООД гр. Кърджали с управител Валерий Гюров.
Строителните дейности за всяка една от сградите ще започнат през настоящата и следващата седмица.
Независим строителен надзор върху строителството ще осъществява „К И М КОНСУЛТ ИНЖЕНЕРИНГ И ТЕХНОКОНТРОЛ” ДЗЗД гр. Хасково, представлявано от инж. Кинка Матанова.
Инвеститорски контрол на строежите, от страна на Общинска администрация Златоград, ще се осъществява от Севдалин Хаджиев и Невена Атанасова.
Очакваме от сдруженията на собствениците на жилищните блокове също активен контрол по отношение на качеството и организация на строителството.
Кметът на Община Златоград пожела, на всички участници в строителния процес, безаварийна работа и успешно завършване на предвидените строителни дейности, качествено и в договорения срок.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура