Полковник Серафимово за седма поредна година бе домакин на „Английски фестивал”

15 Jun, 2017

Около две хиляди и шестстотин гости от различни краища на света се стекоха в смолянското село Полковник Серафимово за традиционния тридневен британски фест „Лливади в планината“, който се проведе в дните 9 -12 юни т.г. За седма поредна година поляните над селото в изграденото            „Фестивално селище” приютиха чужденците, привлечени от красивата родопска природа. Музикални групи и диджеи забавляваха през уикенда младите хора на няколко сцени. Бяха поканени и участваха  артисти – изпълнители и банди, предимно в стил електронна музика, техно и етно.

Събитието е на челно място в класацията на известно британско издание за най-добрите летни фестивали в Европа. Фестивалът, популярен като „Английския събор”, се организира от семейство Саас – британци, които имат къщи в Полковник Серафимово. В селото живеят постоянно 8 британски семейства, но през лятото техният брой нараства на 20.

Всяка година организаторите подготвят интерестни атракции. На поляните се извисява 10-метров дървен Троянски кон, кораб от дърво сякаш плува там, къщата на баба Яга привлича погледите, а тази година се появи огромен дракон от дърво. Прави впечатление чистотата на поляните по време на фестивала, която се поддържа от група доброволци.

Представители на селото бяхме привлечени в организацията по настаняването. Беше доста трудно, но си струваше усилията. Точно преди началото на фестивала дъждът спря, слънцето изгря, температурите се повишиха, а хората бяха много щастливи, усещаше се тяхната колективна позитивна енергия. Посрещане на изгрева на слънцето е част от атракциите на фестивала. А тази година изгревът възнагради най-търпеливите с невероятна гледка. Небето беше кристално синьо, слънцето изгря в целия си блясък и предизвика еуфория! Трудно се намират думи, с които да се опише красотата на природата в това малко кътче от Родопите! Нямаше човек, който да не споделя това чувство. Стотици снимки се разпространиха с невероятните гледки. Те ще бъдат видяни навсякъде по света, ще привлекат още посетители следващата година.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура