Отново се търси купувач на един от най-големите проекти в Пампорово

04 May, 2017

Частният съдебен изпълнител Тодор Витанов е обявил втори търг за продажбата на един от най-големите ваканционни комплекси в Пампорово – недовършения “Магнолия холидейз” в Пампорово, който е върху терен от заменена гора. След като през март не се явиха кандидати за обекта, сега е обявена по-ниска цена. “Магнолия холидейз” е ипотекиран за над 16 млн. евро според обявлението на съдебния изпълнител, а данните в Търговския регистър показват, че заложни кредитори са Банка “Пиреос” и несъществуващата вече компания “БСПФ – Магнолия”.

След като в края на февруари частен съдебен изпълнител за първи път се опита да продаде недовършения комплекс “Магнолия холидейз”, който по проект е с обща застроена площ от 27 хил. кв.м, в търга не бяха подадени оферти. Сега е пуснато ново обявление, като този път цената е намалена от 10.32 млн. лв. на 8.26 млн. лв. Оферти могат да бъдат подавани до 29 май, като участието в наддаването е свързано и с предварително внасяне на 10% от исканата цена като задатък, се вижда от обявлението на частния съдебен изпълнител Тодор Витанов.

Комплексът “Магнолия холидейз”, чийто старт бе даден през 2007 г., трябваше да се превърне в един от най-големите в курорта Пампорово, тъй като предвиждаше строителство върху застроена площ от 27 хил. кв.м, включващо хотел с категория 4 звезди, сграда с над 400 ваканционни апартамента, спортен и конгресен център, заведения и обслужващи сгради. Инвеститор в него е компанията “Магнолия холидейз”, собственост на предприемача Виктор Дрехемов, който тогава обяви, че това ще е най-високият планински комплекс на Балканите.

Теренът за комплекса се намира в местността Малък картъл над връх Снежанка в курорта и е придобит чрез сделка с държавата за замяна. Още в края на 90-те години Виктор Дрехемов и съпругата му предлагат на земеделското министерство терени в смолянските села Мугла и Турен срещу терени в Пампорово, съобщи ”Капитал’‘.

Въпросната сделка е сключена през 1997 г., но впоследствие преминава през няколко съдебни истанции, тъй като срещу нея възразява община Смолян, Първоначално Окръжният съд в Смолян я обявява за нищожна, впоследствие обаче това решение е отменена. Финалът е през 2000 г., когато Върховният касационен съд обявява замяната за законна, а въведената забрана за строителството върху заменени гори от ГЕРБ през 2009 г. не обхваща тези терени, тъй като по това време те вече са в регулация и не се водят гори.

Към днешна дата върху терена има груб строеж на една от основните сгради, се вижда от снимките в обявлението на частния съдебен изпълнител, както и на няколко пристройки към нея. Самото строителство на обекта е замразено от години по неофициална информация, включително и на заобикалящата го инфраструктура. Проектът на обекта е изготвен от архитектурното бюро “Проарх”, свързано с бившия главен архитект на София Петър Диков.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура