Музей на Делю Войвода и хайдушкото движение откриват в Златоград

20 Apr, 2017

Музей на Делю Войвода и хайдушкото движение се открива на 22 април в Златоград, съобщи БТА. Сред експонатите е калъп за куршуми, на който личат следи от сребро. Община Златоград и Етнографският комплекс обявяват 2017-а за година на Делю Хайдутин, отбелязвайки 240 г. от рождението му. Дельо е най-безспорният герой и обединяваща фигура на Златоград, коментира Величко Пачилов – автор на книгата “Излел е Дельо Хайдутин”.
Новият музей се помещава в реставрирана родопска къща в Етнографския комплекс в близост до сграда, в която според легендите се е укрива легендарният хайдутин. От Сариевата къща днес са останали само зидове и руини, но мнозина златоградчани я помнят и описват тайника, за който се смята, че се е укривал Делю Войвода.
В първата зала от музейната експозиция ще бъде показано хайдутството в Златоград и региона през периода 15-и-19-и век. Делю Войвода, неговият живот и дело са пресъздадени във втората зала. Историческият разказ за легендарната личност е илюстриран с оръжия като бойлия и кремъклия пистолет. Специално място е отредено на стар калъп за куршуми, по който личи, че е отливано със сребро. Според легендата, смятаният за неуловим и безсмъртен Делю Войвода е застрелян със специално отлят за него сребърен куршум. Кончината му е възпята и в излетялата в космоса песен на Валя Балканска “Излел е Делю Хайдутин”. На реещата се с “Вояджър” родопска песен е посветена третата зала в експозицията.
Тържественото откриване на Музея на Делю е от 11.00 часа на 22 април.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура