Смолянчанка даде 27 хиляди лв. на мним полицай

15 Mar, 2017

Смолянчанка даде 27 хиляди лева на мним полицай, съобщиха от пресцентърът на ОД на МВР. Днес около 14.15 ч. е получен сигнал за телефонна измама.44-годишна смолянчанка е получила обаждане от непознат мъж, който се представил за полицай. Той я е въвел в заблуждение, използвайки един от основните „сценарий“ за извършване на телефонна измама, че протича полицейска операция за залавянето на измамници. За да бъде успешна въпросната операция, е необходимо жената да предаде парите и ценностите на мним „полицейски служител“. След което потърпевшата оставила 27 хиляди лева и около 100 грама злато на пейка пред жилищния блок. По-късно тъжителката е разбрала, че е станала жертва на телефонна измама и незабавно е сигнализирала в полицията. По случая е образувано досъдебно производство.

 

ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА МВР – СМОЛЯН ОТНОВО ГОРЕЩО НАПОМНЯ НА ЖИТЕЛИТЕ ОТ ОБЛАСТТА СЛЕДНОТО:

Не забравяйте, че щом получите телефонно обаждане, което е свързано с искане или даване на парична сума, вие винаги можете да затворите слушалката, да прекъснете разговора, да се свържете с близък, съсед или с полицията на безплатниятелефон за спешни повиквания 112, или в директния разговор с измамника дакажете, че това е измамна схема, за която сте чували по телевизията. Това обстоятелство ще накара мошеникът да се откаже и да позвъни на друг „абонат”! Не забравяйте, че по телефона не бихте могли да пострадате, ако прекъснете разговора!

ВНИМАНИЕ!

При провеждането на полицейски операции, органите на МВР разполагат със собствени средства и няма утвърдена практика полицейските служители да искат лични парични средства и ценности от гражданите.

 

Един от основните “сценарии”, които използват извършителите на измами е „ПОЛИЦЕЙСКА ОПЕРАЦИЯ”. След позвъняване на домашният Ви телефон, ви се представят със сериозен глас, че обаждането е от служител на МВР. Уведомяват Ви, че в близост до вашето жилище протича полицейска операция с оглед залавянето на измамници. За да има успех тя е необходимо да хвърлите всички налични пари и ценности през прозореца – терасата или да ги предадете на мним „полицейски служител”, който е пред домът Ви. Предупреждават Ви да не се обаждате на никого, за да не развалите „полицейската операция”.

 

КАК ДА РЕАГИРАТЕ

Веднага позвънете на телефон 112 (избира се безплатно) или уведомете най-близкото районно управление на МВР. Свържете се с близките си.Не се съгласявайте да давате никакви пари и ценности на ръка.

 

УВЕДОМЯВАМЕ ВИ, ЧЕ:

– Трябва да бъдете наясно с особен факт в даването на пари на длъжностно лице от държавната администрация (държавни служители), най-общо се нарича подкуп, което от своя страна е престъпление от общ характер и се наказва съобразно действащото законодателство на Р България.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура