Мелемов: Оформи се мнозинство на задкулисието в Общинския съвет

28 Feb, 2017

Г-н Мелемов, какво се случи вчера и защо?

В началото на заседанието изненадващо бе сменен председателят на Общинския съвет Славка Каменова. Нямаше предварително оповестяване. Точно преди започване на сесията внесоха предложение за смяна с неиздържани мотиви, напълно неотговарящи на закона. В крайна сметка, както каза и новият председател на Общинския съвет Димитър Кръстанов от БСП: „Има ново мнозинство в ОбС“. То започна да се оформя отдавна и вчера на практика се оповести публично. За съжаление с участието в него на трима съветника от ГЕРБ. По-лошото обаче е, че това мнозинство е безпринципно и по никакъв начин не работи за благото на община Смолян както всеки се е заклел. Отстрани погледнато нищо не би трябвало да ги обединява. Показателен е самият факт, че същите тези хора гласуваха против бюджета на общината и той остана неприет. Нямаха нито един обективен мотив, защото бюджетът не е по-различен от предишния и няма как да бъде, защото освен държавната субсидия, която си е разписана, другата част е местните приходи. А те се обезпечават единствено от данък сгради и данък МПС, които не се променят. Ние ги намалихме в началото на мандата и не си позволяваме да  ги увеличаваме. Така че няма как тазгодишният бюджет да е много по-различен от миналогодишния. Самият факт, че не е приет е показател, че се работи отдавна за това ново мнозинство. Всички знаят, че приемането на бюджета  е политически водораздел. И изводът за мен е, че основна задача е да саботира управлението на общината.

Оттук-насетне какви са Ви очакванията?

Времето ще покаже, но лично аз нищо положително не очаквам, защото както казах и преди малко ,целта им е не да помагат, а да пречат. Позитивни предложения досега не съм чул от тях, даже напротив. В новия бюджет имаше повече пари за спорт. Сега заради тях спортните клубове няма да ги получат. Наистина нищо положително не очаквам, но ще видим докъде ще стигнат.

А защо се случи това отцепване на трима от ГЕРБ, как от опозицията направиха този пробив спрямо тях?

Трябва да питаме Киряков, Топов и Николов. Никой от тримата не стана да се изкаже, да мотивира своите действия. По-скоро това са задкулисни уговорки. Нещата са решени някъде на друго място, в тайни разговори. Никой от тях не каза от какво точно е недоволен, какво е нарушил председателят на Общинския съвет. Те трябва да отговорят както пред медиите, така и пред гражданите. Защото, както се казва в декларацията на ГЕРБ, никой от тях не е набрал толкова преференции, че самостоятелно да стане общински съветник. Тоест, те са станали общински съветници благодарение на партийния вот за ГЕРБ с ангажимента им да следват политиката на ГЕРБ, с ангажимента им, че заедно ще изпълняваме програмата ми като кмет. След всичко, което се случи, на нас не ни остава нищо друго, освен да ги призовем да напуснат Общинския съвет и групата на ГЕРБ.

Те дойдоха ли предварително да говорят с Вас?

Не, не са идвали. И допускам, че няма какво да ми кажат. Ако намеренията им наистина са били почтени и са имали някакви противоречия с политиката, която провежда ръководството на общината, биха опитали да си изчистим позициите. И ако аз им откажа разговор или пък не стигнем до разбирателство, нека постъпят както им повелява съвестта. Аз много пъти съм казвал, че съм отворен за диалог с гражданите, никой не съм върнал досега, камоли съветници. Ако имат някакви притеснения, можеха да ги кажат. Но никой нищо не е казал до момента. Точно заради това правя извод, че играта им е задкулисна. Вчера никой от тях не се изказа защо подкрепя Кръстанов, с какво е недоволен от Каменова. Дори и в момента да го бяха решили, можеха да бъдат откровени поне пред избирателите. Ясно е, че има нещо друго, предварително подготвено. Вероятно е това, което са казали мъдрите хора: “Става въпрос или за пари, или за власт, или за жени”. Те да си кажат. ГЕРБ е народна партия. Нямаме тази дисциплина като 120-годишната БСП, която на 100% си владее хората. Ние не можем и не желаем да натискаме и контролираме нашите членове. Те са напълно свободни. В БСП всичко е ясно. Както казва Антон Кутев: “Социализмът се предава  по наследство и по полов път“. Там всичко е скрепено и ги държат. А ние разчитаме на качествата на отделния човек, но понякога се оказва, че се поддават на други влияния.

Смятате, че със зависимости ги държат, така ли?

Явно е така, какво друго да смятам!? Дали са жени, пари или Държавна сигурност, но ги държат с нещо. Докато при нас няма зависимости, затова някои по-меркантилни хора се поддават на влияние.  Нямаме други лостове, затова ги призоваваме да напуснат, чисто демократично.

Вие защо не реагирахте по-остро при първите признаци на отцепление?

Защо!? Тримата, които се отцепиха от ГЕРБ, са разумни хора, на възраст. По какъв начин да ги задържа, оферти ли да им предлагам!? Явно такава им е цената. Нямаме други лостове, както казах. Те, и тримата, са по-възрастни от мен, как да ги убеждавам, какво да им обещая!? Аз съм обещал едно нещо – че ще управляваме прозрачно, в интерес на хората. Нямам какво друго да им обещая.

От КРОС Ви предложиха партньорство в началото, какво стана?

Партньорствата трябва да бъдат принципни. Но това не беше на практика предложение за партньорство, а поредица от условия, които, ако ги изпълня, е все едно те управляват. Аз нося отговорност пред хората, които са ме избрали – над 10 000 човека. Как ще изпълнявам чужда програма – на коалиция от служители в една фирма!? Няма как една фирма да управлява града. А и както всички се убедиха с времето, се оказа, че е и сателит на БСП.

И какво все пак ги обединява хората в новото мнозинство?

Явно ги събира нещо, някакъв нечист интерес. Не виждам какво принципно може да обедини трима от нашата група с БСП и с една фирма. Какъв точно е този интерес – те са си го определили някъде на скрито и си го гонят. Те не предлагат решения. До този момент единственото им занимание е да оплюват настоящото ръководство. Вярно, че искат да има летище примерно, но нямат позитивни решения за общината, а целят овладяването й.

А как ще им се противопоставите, за да изпълните програмата си?

Положителното в цялата ситуация е, че ще ни накара да работим още повече, да дадем всичко от себе си, за да благоустрояваме още повече града, да се развива. Само с това ще им се противопоставим.

 

Пресцентър на ГЕРБ

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура