ГЕРБ протестира срещу смяната на Славка Каменова

27 Feb, 2017

ДЕКЛАРАЦИЯ

от

Общинското ръководство на  ПП ГЕРБ – Смолян

По повод безпрецедентната и безпринципна смяна на председателя на Общинския съвет в Смолян Славка Каменова.

Общинското ръководство на ГЕРБ определя като недопустимо искането на групата КРОС в Общинския съвет за предсрочно прекратяване на правомощията на председателя на Общинския съвет Славка Каменова. Най-силният и единствено важният аргумент е, че то е незаконосъобразно.
В чл. 24 от ЗМСМА ясно са посочени условията, при които би следвало да стане това.

„Чл. 24 (3) Правомощията на председателя на общинския съвет се прекратяват предсрочно при:

  1. подаване на оставка;
  2. трайна невъзможност или системно неизпълнение на задълженията си като председател за повече от три месеца с решение на общинския съвет, взето по реда на ал. 1;
  3. (нова – ДВ, бр. 42 от 2009 г., изм. – ДВ, бр. 97 от 2010 г., в сила от 10.12.2010 г.) влизане в сила на акт, с който е установен конфликт на интереси по Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси“.

 

Необоримите факти са следните:

  1. Г-жа Каменова не е депозирала оставка.
  2. До този момент, считано от месец ноември 2015 г., откак е встъпила в длъжност, г-жа Каменова няма нито едно отсъствие от заседание, при положение че за този период са проведени 22 заседания. Няма нито едно провалено заседание по нейна вина или тя да е станала причина за това.
  3. Няма влязъл в сила акт, с който е установен конфликт на интереси по Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Няма и подаден сигнал срещу нея за това.

Важно е членовете и симпатизантите на ГЕРБ да знаят, че решението за прекратяване на правомощията на

г-жа Каменова бе взето с решаващите два гласа на съветниците адв. Филип Топов и Димитър Николов.След като процедурата по прекратяване е незаконосъобразна, това прави незаконосъобразен и изборът на нов председател, поради което групата на ГЕРБ напусна заседанието непосредствено преди да стартира процедурата за избор на следващ председател.Трима от съветниците на ГЕРБ – адв. Филип Топов, Димитър Николов и Данчо Киряков, избраха да останат в залата и да участват в тайното гласуване за избор на нов председател, въпреки че ГЕРБ не подаде кандидатура и напусна залата. А причината за това е опорочената процедура и незаконното прекратяване на правомощията на настоящия председател, което подлежи на обжалване.Номинираните за председател на ОбС бяха двама – Димитър Кръстанов (БСП) и Валентин Кюлхански (КРОС).Не е за подценяване още един факт, че ръководителят на групата КРОС Кирил Хаджихристев номинира за председател Валентин Кюлхански, но при гласуването той събра нула гласа. В подкрепа на Димитър Кръстанов са гласували 15 съветника и един е пуснал празна бюлетина. Димитър Кръстанов е избран с 15 гласа, с участие в гласуването и на тримата съветника от ГЕРБ.Подкрепата за ляв кандидат от избрани с десни гласове съветници за нас означава абсолютно предателство спрямо избирателите. Означава също, че е премината чертата на допустимо и недопустимо във взаимоотношенията между избирател и избран.Поради всичко това общинското ръководство на ПП ГЕРБ призовава публично Филип Топов, Димитър Николов и Данчо Киряков да напуснат не само групата, а и Общинския съвет. Това ще бъде достоен техен морален акт, с който да овакантят местата си на следващите в листата. Целта е да се възстанови справедливото легитимно представяне на доверието, дадено от членовете и симпатизантите за листата на ГЕРБ в местния парламент.  Още повече, че през 2015 г. никой от тримата не е събрал преференции, достатъчни за да влезе самостоятелно в Общинския съвет. Ще бъде абсолютно неморално да останат като независими общински съветници.Днес и маските на КРОС паднаха окончателно. Със сценария, който подготвиха и реализираха в полза на левицата, се доказа без съмнение, че КРОС е сателит на БСП в местния парламент на Смолян.

 

гр. Смолян, 27.02.2017 г.

Общинско ръководство на ПП ГЕРБ – Смолян

Д-р Даниела Дариткова

Петя Пампорова

Денислав Костов

Димитрина Павлова

Марин Захариев

Ефрем Велинов

Венера Аръчкова

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура