Д-р Даниела Дариткова: Очаквам хаос в здравеопазването, ако ни управлява БСП

17 Feb, 2017

Категоричната претенция за носители на промяната, заявена в предизборната платформа на социалистите, намира своето скромно отражение в първия заявен здравен приоритет – премахване на пръстовата идентификация. Вероятно в техните представи за сектора това е най- сериозният проблем на българските пациенти и лекари. И ще го изпълнят, защото съдът на първа инстанция вече се произнесе за отпадането му. Това сочи анализът на сектор „Здравеопазване“ в програмата на БСП, направен от д-р Даниела Дариткова – председател на здравната комисия в 43-то Народно събрание.

Тя смята, че е изпълнено  и още едно тяхно предизборно намерение –разкриването на здравни кабинети в училищата.„Съжалявам, но явно здравните експерти на БСП не знаят, че такива има и в детските градини. Създаването и функциите им са разписани в специална наредба/ №3 от 27април 2000г./на основание Закона за здравето /чл.120/.  Браво! Ако БСП ни управлява, ще влезе във властта с летящ старт в сектор „Здравеопазване“ – с две вече изпълнени предизборни обещания! И това ще им даде възможност гръмко да отчетат успехи в съкратени срокове“, заяви д-р Дариткова.

При това положение според нея усилията на БСП ще се насочат към разбиване на здравно-осигурителния модел, като се  намери неназован „работещ механизъм“ за здравно обслужване на неосигурените. И ако все пак останат някакви приходи от здравни осигуровки, ще се  преразпределят с приоритет първична извънболничнапомощ. „Това е разумно, защото така се гарантира достъп до здравна помощ и в най-отдалечените райони. Тогава обаче възниква въпросът от кое друго перо от бюджета на НЗОК ще се вземат парите: от специализираната помощ, от медико-диагностичните изследвания, от болниците или от лекарствата?Ако се следи логиката на предизборната платформа,вероятно от последните две. За БСП приоритетни са само болниците в отдалечени и трудно достъпни региони,за които напомням – и сега се плаща специална субсидия от бюджета. В лекарствената политика ще насърчава търговията с „качествени  генерични лекарствени продукти“. Значи от болници и лекарства може да се икономиса. Но от написаното не става ясно само от търговията с генерицили се интересува БСП или имат отношение и към предписването.“, анализира тя.

По думите на д-р Дариткова, ако тук все пак може с голяма доза въображение да се открие логика и глобална визия, текстовете за  реформа на спешната помощ тотално объркват представите.

Предвижда се „Разширяване и разкриваненановизвена в градовете с голямаконцентрациянанаселение, коитодаосигуряватпокритие и в слабонаселенитерайони“.„Но нали си представяте как екипи на Спешна помощ от София обслужват Северозапада , или от Пловдив – села в Родопите!?А от следния текст с радост разбираме от къде ще се осигурят кадри за това. „Приеманезаконовинормативизаподписваненапредварителнидоговори с обучаващитесепомедицинаподържавнапоръчка, коитоследзавършваненаобразованието и специализациятасидаработят в Българиязапериодот 50% отвремето, платенозаобучениетоим.Същотодаважизаобучениетонастоматолози, медицинскитесестри, акушерки и лаборанти“. Пропускам терминологичния нонсенс „законови нормативи“. Или объркването за какво време се плаща. Но е потресаваща заявката за принудително задържане на новозавършилите и ограничаването на свободния им избор. Може би ще се върне и задължителното разпределение 27 години след премахването му!?“, допуска д-р Дариткова.

Това според нея е „реалната“ грижа за младите специалисти, а сигурно и на тях се разчита и за другия приоритет на БСП – „Осем милиона българи и нито един на и под прага на бедност“. И допълва: „Тук се изкушавам да се отклоня тематично и да кажа, че създават илюзия за постижим от тях брутен вътрешен продукт като в Обединените арабски емирства, но няма да го направя“.

През последните месеци в публичното пространство се появиха тези, че програмите на политическите партии за сектор „Здравеопазване“ започват да си приличат. Което не е лошо, защото трансформацията на здравната система трябва да става без сътресения, по ясно очертан и консенсусно приет план на базата на експертно и обществено одобрение.

„Със своята предизборна платформа обаче БСП се разграничиха рязко и застрашително. В заключение бих искала да цитирам една мисъл на френския писател и философ Жан Жак Русо: „Който е внимателен в своите обещания, той е точен в тяхното изпълнение“. И да се обърна към всички здравомислещи хора с призив да не допуснем хаосът в главите на здравните експерти от БСП да се превърне в действителност за българското здравеопазване“, подчерта д-р Дариткова.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура