Мелемов: Смолян има своето място и своя школа в българските щанги

28 Jan, 2017

Николай Мелемов откри републиканския турнир по вдигане на тежести за „Купата на кмета”, който се провежда днес в Спортната зала . „ Смолян има своето място и своя школа в българските щанги. И тук е мястото да благодарим на човека, основал тази школа –Костадин Грозданов, известен като Тренера. Убеден съм, че традицията в този спорт продължават Даниела Керкелова, Милка Манева и Величко Чолаков, които дават всичко от себе си, за да направят шампиони. Успех на всички в състезанието”, пожела Мелемов. Той получи Плакет от Българската федерация по вдигане на тежести за основен принос в развитието на този спорт в град Смолян. Отличието му бе връчено от генералния секретар на федерацията Борислав Гидиков.
„Много се радвам, че в Смолян се провежда състезание от този ранг. Благодаря на господин Мелемов за подкрепата, на Величко Чолаков за организацията и на всички състезатели”, посочи Гидиков. Той получи от градоначалника Плакет на община Смолян.
Мелемов награди и първите победители в състезанието в групата момчета до 14 години. На първо място се класира Сребрин Райчев, втори е Стефан Райчев, трети е – Димитър Росенов, всички възпитаници на Величко Чолаков. Още едно трето място имаше за Екрем Шабанов, щангист от Русе. Състезанието продължава до края на деня. Турнир от подобен ранг се провежда за първи път в областния град, а идеята на Спортния клуб по вдигане на тежести „Родопа“ – Смолян (СКВТ „Родопа“) е той да стане традиционен
В състезанието участват над 80 деца от 11 спортни клубове в страната. Щангистите са разделени в четири възрастови групи: момчета до 14 години, юноши младша възраст до 16 г., юноши старша възраст до 18 г. и една група девойки до 17 г. Състезанието протича по системата на „Синклер“, която се използва в спорта вдигане на тежести при организирането на турнири, където липсват състезателните категории.
Смолян и СКВТ „Родопа“ – Смолян са намерили своето място в световния елит във вдигането на тежести и заслужават един такъв турнир да се утвърди и да стане ежегоден за подрастващите млади тежкоатлети на Смолян и на България. Спортната проява цели и популяризирането на вдигането на тежести сред подрастващите. Входът за всички желаещи да наблюдават състезанието е свободен.

Пресцентър на община Смолян

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура