Гласове и каба гайди от родното място на Орфей

11 Nov, 2016

47421f27849103df3b90aebf4fc8f75bШедьоври на родопската музика са включени в диск на фолклорния ансамбъл от с. Гела “Манол Радичев”.  Най-ценното е, че и в музиката, и в танца ансамбълът в Гела се запазва като емблема на автентичността в България, посочва акад. Милчо Василев, ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство.

Мултимедийният диск е заснет сред естествения декор на поляните и върховете край Гела. Ансамбълът представя музикални и танцови композиции, с които през годините е спечелил множество престижни награди от фестивали в страната и чужбина.
Формацията от Гела е съхранила автентичния родопски фолклор и според оценката на ценители го пресъздава удивително музикантски точно с красивите и мощни гласове на Родопите, съобщи БНР.

“Нито един от изпълнителите не е професионален певец, но всички пеят абсолютно чисто и еднакво. Те го правят благодарение на своята гениалност, която си носят по природа”, допълва акад. Василев при официалното му представяне пред публика в Смолян.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура