Министър Василева откри сепарираща инсталация на депото в Теклен дол

08 Nov, 2016

DSCN6838Министър Ивелина Василева, областният управител Недялко Славов и кметът Николай Мелемов откриха днес сепарираща и компостираща инсталация на депото за твърди битови отпадъци в Теклен дол.
С откриването на сепариращата инсталация днес се отчитат няколко важни проекта, свързани с реконструкцията на регионалното депо за отпадъци, съобщи министърът на МОСВ Ивелина Василева. Част от съоръженията са изградени със средства от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/.
Освен ползите за чиста околна среда са разкрити и нови работни места за 35 човека. Облекчават се и общинските бюджети, защото няма да се плащат отчисления към РИОСВ, посочи екоминистърката. Системата на управление на отпадъците обслужва повече от 50 хиляди души от общините Смолян, Чепеларе и Баните. Над 5 млн.200 хиляди лв. са били отделени от ПУДООС за изграждане на съоръженията за пречистване на инфилтратните води от депото и 2 млн.лв. безлихвен заем за сепариращата инсталация на депото за твърди битови отпадъци в Теклен дол.
Кметът Николай Мелемов благодари на правителството , на министър Василева, на експертите и на всички, които работеха за реализиране на обектите. „Това, което правим, е за доброто на гражданите и се надявам да имаме стабилно правителство, за да може да се реализират подобни проекти“, посочи Мелемов. IMG_0031
Относно изпълняваните в МОСВ политики и дейности през тези 2 години, министърът акцентира върху изградените 51 пречиствателни станции за отпадни води, 19 системи за управление на отпадъците, обслужващи 74 общини и над 3.5 млн. граждани. За новата оперативна програма е договорен същият ресурс, както предишната – 3.5 милиарда. Обявени са 21 процедури за проектни предложения на стойност над 1.3 милиарда лв., което е над 41% от ресурса на оперативната програма. Плановете за следващата година са да се обявят процедури за 1, 5 милиарда лв. за реализиране на водни проекти на регионален принцип.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура