С тържествена заря Смолян отбеляза 104 години от Освобождението на Родопите

22 Oct, 2016

IMG_0032Смолян отбеляза тържествено 104 години от Балканската война и  Освобождението на Родопите от османско владичество. Особена тържественост доби празникът тази вечер, когато се проведе тържествената заря-проверка, с която бяха почетени имената на героите, участвали в Балканската война, освободителна за Родопите и Смолян. В ритуала участва 101 Алпийски батальон. „ 104 години ни делят от онези паметни 19,20 и 21 октомври на 1912 г., които след бляскава военна победа донесоха на щик свободата на Родопския край. Тези дни са смисълът на Празниците на община Смолян.  Карат ни да си спомним за саможертвата на хилядите знайни и незнайни българи, пролели кръвта си за Освобождението на Родопите и превърнали връх Кавгаджик някога, а сега Средногорец, в Родопската Шипка – връх на българската гордост”, каза в тържественото си слово кметът Николай Мелемов.

„На 21 октомври 1912 г. полковник Владимир Серафимов изсича със собствената си сабя знака на Свободата на Родопите. Този знак и днес грее високо в родното небе, осветява миналото, завещава на бъдещето. И днес, 104 години след тези събития, с разтърсваща сила звучат думите на полковник Серафимов, изречени преди съдбоносните дни на неравна битка: “Да се отстъпи?! Не! Никога! Аз не ще отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител!, припомни факти от историята градоначалникът. „Родопа е една балада, написана с перо и щик. И всеки бор е кръст за храброст на някой български войник. Гора от кръстове за храброст. Зелен родопски пантеон. Честит ден на Родопската свобода”, поздрави смолянчани кметът Мелемов.  IMG_0043

Тържествено слово по повод Празника на Смолян и годишнината от Балканската война, освободителна за Родопите, произнесе и областният управител Недялко Славов. Той връчи поздравителен адрес на Мелемов от името на премиера Бойко Борисов по повод Празника на Смолян.

На тържествената заря проверка присъстваха още архимандрит Висарион, секретаря на община Смолян Момчил Николов, бригаден генерал Михаил Попов, командирът на 101 Алпийски батальон подп. Димитър Кацаров и др.

Преди тържествената заря- проверка празничен концерт, „Смолян празнува Свободата”, изнесе Виевската фолклорна група. Шоу програма представи и Оркестърът на Военновъздушните сили – Пловдив.

По-рано през деня, смолянчани се поклониха и пред паметника на полк. Владимир Серафимов в центъра на Смолян, където бяха поднесени венци и цветя.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура