Довършването на „товарната магистрала” в Смолян върви ударно

19 Oct, 2016

99Ударно върви изграждането на обект „Глава пътна комуникация” Смолян, най-важния и значим проект на община Смолян в сферата на строителството за тази година. На инспекция, за да се запознаят как се извършват строително-ремонтните дейности на обекта бяха инж. Дончо Атанасов, член на УС на АПИ, кметът Николай Мелемов, заместничката му инж.Мариана Цекова, от Областно пътно управление, фирмата изпълнител и всички заинтересовани страни.
„Общината положи огромни усилия, за да изпълни ангажимента по договора си с отчуждаването на имоти. Справихме се и този път. До края на годината обходния път ще е факт. Смолян ще има една модерна пътна комуникация от „Бункера” в кв.Райково до митницата с мостове, кръгови кръстовища и тунел, което от 35 години не се е случвало”, коментира кметът Мелемов на обекта.
Обходът на Смолян се изгражда с 30 млн.лв. Главна пътна комуникация-Смолян или т.нар. „товарна магистрала” е започната да се изгражда през далечната 1979 г. До 1990-та са изградени участъка от Карлък-Смолян до Бункера в кв.Райково, както и около 3 км от разклона за с. Смилян в посока към кв.”Устово”.

911През 2000 г. е изготвен нов проект, но дейностите спират. Процедурата по рестартиране започна през ноември м.г. с писмо на областния управител Недялко Славов до Управителния съвет на АПИ с аргумента, че отварянето на ГКПП „Елидже“ автоматично ще доведе до значително увеличаване на трафика на МПС през региона и без цялостно решение на транзитно преминаване през областния град ще се създаде сериозно напрежение. Довършването на „товарната магистрала” на областния град е включена в лот 14 за рехабилитация на път II-86 Асеновград – Смолян.
Околовръстният път е разделен на четири етапа. Първият от тях е цялостен ремонт на пътния тунел заедно с предпортални пространства, електрозахранване, осветление и вентилация. Вторият е рехабилитация на близо един километър четирилентов път. Третият – ново строителство на половин километър път, свързващ с второкласното трасе от Асеновград – Смолян в кв. Устово, а четвъртият – ново строителство на близо 2 километра главна пътна комуникация между кв. Райково и тунела, включително и кръгово кръстовище на второкласния път в Устово.

Пресцентър на община Смолян

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура