80 социално слаби жители на община Мадан ще получават топъл обяд

19 Oct, 2016

880 социално слаби жители на община Мадан ще получават топъл обяд.
Предоставянето на социалната услуга се реализира по одобрен проект на Общината – „Предоставяне на топъл обяд в община Мадан“.
Всеки работен ден, до края на месец април 2017г., топъл обяд, включващ супа, основно ястие и хляб ще се предоставя на лица от следните целеви групи:
– Лица и семейства на месечно подпомагане с доход по-нисък от диференцирания минимален доход по реда и условията на чл. 9 от Правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане;
– Самотно живеещи лица и семейства, получаващи минимални пенсии – пенсии за осигурителен стаж и възраст; пенсии за инвалидност; наследствени пенсии; пенсии, несвързани с трудова дейност;
Основната дейност по договора е осигуряване на топъл обяд, включващ предоставяне на супа, основно ястие и хляб, всеки работен ден. Стойността на един храноден за едно лице от целевата група се определя в размер на 2.30 лв. на ден. Съгласно изискванията по проекта, по време на изпълнение на договора ще се предлагат и реализират и съпътстващи мерки, изразяващи се във възможностите за ползване и на други социални услуги, предоставяни на територията на общината, включително и такива, финансирани от ЕСФ. Предвидени са възможности за ползване на административни общински услуги и за осигуряване на временен подслон на бездомните лица, подпомагане на достъпа до здравни и образователни услуги, управление на семейния бюджет, здравословно и балансирано хранене и други форми на подкрепа, съдействие, индивидуално или групово консултиране, реализирани в отговор на установени конкретни нужди и проблеми на представителите на целевите групи.
Подборът на бенефициентите е извършен от комисия, в чийто състав е включен представител на Дирекция „Социално подпомагане”.
Проектът допринася за постигане на общата цел на Оперативната програма, свързана с намаляване на броя на живеещите в бедност лица чрез подпомагането им с храна, с оглед преодоляване на основно материално лишение.Продължителността му е 6 месеца и 11 раб. дни , а стойността на договора е в размер на 27 526,40 лева.

Финансирането ще се осъществява чрез ФОНД ЗА ЕВРОПЕЙСКО ПОДПОМАГАНЕ НА НАЙ-НУЖДАЕЩИТЕ СЕ ЛИЦА по ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА ЗА ХРАНИ И/ИЛИ ОСНОВНО МАТЕРИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ, ПРОЦЕДУРА ЗА ДИРЕКТНО ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ BG05FMOP001-03.002 „Осигуряване на топъл обяд 2016”.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура