16 маратонци пробягаха част от маршрута на славните герои на полк.Владимир Серафимов

17 Oct, 2016

2За пета поредна година община Смолян организира маратон по повод 104 години от Освобождението на Родопите и Празниците на града. В надпреварата участваха 16 състезатели, сред които и традиционните маратонци Руско Кадиев, съпругата му Нонка Кадиева и Радко Михайлов. Тази година в пробега се включиха и двама колоездачи. Имаше участници от Бургас и Мадан.  Най-малката участничка беше 13-годишната Ралица Касабова. Маршрутът, общо 14 км. и 100 м, започна от връх Средногорец , а финалът бе пред паметника на полк.Владимир Серафимов на пл. „България” в областния град. Старт на спортната проява от паметния връх даде днес зам.-кметът Венера Аръчкова.

3„С тази спортна проява засвидетелстваме уважение към безсмъртния подвиг на полк. Владимир Серафимов и войните от 21 Пехотен Средногорски полк. Пожелавам успех на маратонците ”, каза Аръчкова и даде старт на спортната надпревара.  С много емоции и хъс за победа състезателите тръгнаха по част от маршрута на славните герои на полк.Серафимов.Пръв финишира с време 73  минути Радостин Капуджиев от Смолян. Една минута след него и  Радко Михайлов, трети е Руско Кадиев. При жените първа е  Нонка Кадиева , а при девойките първа е Ралица Касабова. От колоездачите пръв пристигна Иван Йовков, който измина пробега с велосипеда си за 45 минути.Всички бегачи, по традиция,  бяха посрещани от кмета Николай Мелемов. След като бяха поднесени цветя пред паметника на полк.Серафимов, градоначалникът и заместничката му Аръчкова наградиха първенците и останалите участници в надпреварата.

4„Поздравявам всички състезатели в маратона, защото с подобни прояви показваме признателност към подвига на героите загинали за нашата свобода. Радвам се, че  тази наша инициатива е вече традиционна, а  имаме и малки участници. Община Смолян е доказала, че държи най-много на масовия спорт и се надявам тези млади състезатели след време да станат първенци. Благодаря на участниците, организаторите и полицията, защото всичко мина добре и без инциденти”, каза още Мелемов.Щастливи сме , че пробягахме част от маршрута на нашите герои, донесли на щиковете си свободата за Родопите. Доволни сме от организацията, споделиха и маратонците.Аплодисменти получи и Руско Кадиев,  единственият българин печелил Спартатлона в Гърция. Догодина се навършват 25 години от участието му. През 2012 г., когато беше отбелязана 100 годишнината от Освобождението на Родопите, Кадиев пробяга и  100 километровия  маратон. Той участва в маратона за пета поредна година, както и съпругата му Нонка.Наградите бяха осигурени от община Смолян. Първенците получиха медали, купи и подаръци. Всички участници в маратона получиха банани, шоколад и вода.  Организатор на състезанието е община Смолян, която  благодари на всички участници включили се в спортното събитие .

 

 

Пресцентър на община Смолян

 

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура