Многообразието и красотата на родопските носии бяха показани на ревю-спектакъл в Смолян

29 Sep, 2016

DSCN6047Областният управител Недялко Славов приветства участниците, гостите и организаторите на ревю-спектакълът „Магията на традиционната родопска носия”, който се проведе в РИМ ”Стою Шишков” – Смолян:    „Поздравявам ви затова, че именно по този красив начин ние отбелязваме Европейските дни на наследството, показвайки, че всяка една страна – членка на Европейския съюз, има своето богато културно и историческо наследство, има своя самобитен фолклор и своята красива носия. Разбира се, ние като родопчани, да отбележим, че нашата народна носия е най-красивата и най-практичната. Считам, че човек, когато познава историята на своята родина, на своя роден край, когато познава по-добре фолклорните традиции и бита, духовността, културата, става още по-голям патриот!”

В заключение Славов изказа благодарности на организаторите, че допринасят за съхраняването и популяризирането на българщината.

Проявата е по повод Европейските дни на наследството – 2016 г. и е съвместна с Европейски информационен център „Европа Директно“ – Смолян, със съдействието на Клуб „Приятели на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян. Главната цел на инициативата е да се открият и покажат пред публика автентични родопски носии – източник на информация както за бита и традициите в Средните Родопи, така и за историческото развитие на носиите. Ревю-спектакълът има състезателен характер. За отличените на първо, второ и трето място са осигурени награди: ваучер за уикенд-пакет на стойност 100 лв., ваучер от магазин за техника на стойност 60 лв. и ваучер за книги на стойност 40лв.

DSCN6049Участниците презентираха 18 автентични носии от различни краища на област Смолян, като представиха съставните части на костюма, материите, от които са изработени, символиката на украшенията, кога и за кого са били създадени, каква е връзката им с първия им притежател.

Тричленно жури, в състав – Таня Марева – директор РИМ „Стою Шишков“ – Смолян,  Стоянка Люнчева – председател на УС на Сдружение с нестопанска цел „Нови хоризонти” и Ваня Йорданова – уредник в РИМ „Стою Шишков“ – Смолян, оценява участниците за цялостното представяне на народната носия.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура