Владимир Уручев участва в световен форум по еко-гастрономия и кулинарно наследство в Италия

27 Sep, 2016

VU authenticПо покана на международното движение Slow Food българският евродепутат Владимир Уручев (ЕНП/ГЕРБ) взе участие в най-голямото гастрономическо изложение за биологично чисти и произведени по щадящ околната среда начин, продукти – TerraMadreSalonedelGusto 2016, което се проведе в Торино, Италия.

В рамките на международния форум Владимир Уручев участва в конференция, посветена на запазване на биоразнообразието на Балканите и представяне на резултатите от проекта ESSEDRA, насочен към европейската интеграция на страните от Балканите и Турция чрез насърчаване на устойчиви модели за развитие на селските райони. В резултат от изпълнението на проекта са идентифицирани над 300 традиционни продукта и е въведена в действие програма за подкрепа на достъпа до пазари на дребните производители с техните традиционни продукти. В своето изложение Владимир Уручев очерта основните предизвикателства пред земеделския сектор в Европа, продиктувани от глобалния демографски прираст на населението, климатичните промени и изчезващото биоразнообразие.Той отбеляза, че осигуряването на продоволствена сигурност в Европа е тясно свързано със съхраняване на европейския модел на земеделие, в основата на който са малките производители, прилагащи щадящи околната среда земеделски практики. В тази връзка Уручев изтъкна потенциала на Балканите да се утвърдят като модел за устойчиво земеделие, чрез използване на техните конкурентни предимства – съхранено биоразнообразие, богато културно наследство, висококачествени традиционни продукти.Slowfood_Terramadre_Salonedelgusto_Torino-1342-X3

В седмото издание на форума взеха участие 5000 делегати от 160 страни, над 800 изложители и 300 президиума Slow Food. Тази година делегатите от българска страна бяха повече от 50 души – производители, учени, готвачи, журналисти, природозащитници, млади хора. България бе представена на изложението с традиционни продукти, част от президиумите на Слоу Фуд България – розов домат от Куртово Конаре, смилянски фасул, месо от Източнобалканска свиня, зелено сирене от Черни Вит, навпавок от Горно Драглище, млечни продукти от каракачански овце.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура