938 първокласника прекрачиха прага на класните стаи в Смолянска област

15 Sep, 2016

3Прагът на училищата в  Смолянска област днес прекрачиха 9 976 ученика, като 938 са първокласници.Най-много са първолаците в община Смолян – 336 деца, а най-малко са в община Баните, само двама, които ще учат в  в Давитково. Навсякъде  учебната година ще стартира нормално. Областният управител Недялко Славов откри първия учебен ден в ОУ „Св.Св. Кирил и Методий”, с.Смилян. Той приветства учителите, учениците, родителите и официалните лица, след което се обърна към първокласниците: „Мили деца, днес започва нов важен етап от вашия живот, в клас е много интересно и малко трудно. Желая ви успех в тези най-важни уроци, когато ще усвоявате нашата азбука, с която се гордеем всички българи.”  Славов пожела успех и на по-големите ученици, като ги призова да помагат на по-малките и всички да носят винаги в сърцата си любовта към България, Родопите и родното място.

2Областният управител поздрави учителите и изказа своята увереност, че те ще се справят с предизвикателствата, произтичащи от новия закон за образованието. „Желая ви всеки ден вие да виждате благодарност, уважение от вашите ученици и всяко тяхно постижение да ви кара да се чувствате горди, че сте техни учители. Усилията, които всички вие полагате за добро образование не остават незабелязани, напротив те се виждат. И с присъствието си днес, искаме да уважим вас, скъпи учители от малките населени места. Да ви благодарим за това, че полагате дори повече от необходимите усилия, за да поддържате не само добро образователно ниво, а и истински дух, патриотизъм, да възпитавате нашите потомци не само на знания, а и на ценности. Истински щастливи ще бъдем ако догодина първокласниците са в пъти повече и този двор бъде пълен с деца и щастливи детски викове.”В заключение, областният управител Недялко Славов пожела на всички: „Щастлива, успешна, ползотворна учебна година! Година, която да бъде отбелязана с добри резултати, която да ви донесе удовлетворение от всички  положени усилия в клас. Бъдете задружни и сплотени! На добър час!”

1Заместник-областният управител Андриян Петров откри новата учебна 2016/2017година в Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици „Иван Вазов”, гр.Смолян. Той поздрави учениците, учителите и родителите от името на областния управител и от свое име. „Всеки път търсим най-хубавите думи, колкото да осъзнаем, че емоциите на този празник не се побират в слово и не се измерват с понятия. И всеки път ни се иска трепетът на първия учебен ден да ни съпътства дълго, да прави живота ни усмихнат и слънчев, мечтите ни –  смели, а постъпките – умни.”Петров пожела на учениците неуморност и постоянство в науките. „Не губете устрема и желанието да научавате повече, защото знанието е сила! То разширява взора и дарява способността на онези, които го притежават, да виждат неща невидими за очите.” Към учителите, заместник-областният управител се обърна с уважение и благодарност: „Поверяваме ви отново децата си, за да ги напътствате и вдъхновявате. Помагайте им да се изправят, когато паднат духом, показвайте им правилната посока. Да, тази задача не е лека, но всеки, който е избрал призванието „учител” е дал обет да не прекланя глава пред трудностите на ежедневието, да се справя с предизвикателствата в името на една по-висша цел – духовното ограмотяване на бъдещето на България – нашите деца.” Петров прикани родителите да поощряват любопитството на децата си и да отделят от свободното си време, за да споделят с тях удоволствието от наученото. „Създавайте им усещането, че знанието е ценност. Бъдете до тях по пътя на израстването като знаещи и мислещи хора.”

Заместник-областният управител Тодор Бозуков откри новата учебна 2016/2017година в СУ ”Васил Дечев”, гр.Чепеларе. Той поздрави учителите, учениците и родителите от името на областния управител и от свое име. Той изказа благодарност към учителите за добрите резултати на учениците в област Смолян на зрелостните изпити и им пожела да продължават да постигат успехи и занапред. На учениците Бозуков пожела да бъдат любознателни и целеустремени, да полагат усилия и старания в усвояването на нови знания, да уважават учителите си и да бъдат добронамерени към връстниците си.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура