Самодейците от Буково са световни шампиони по фолклор

31 Aug, 2016

022Високо отличие – „Световни шампиони по фолклор“, три златни медала и дипломи за съхраняване на автентичното пеене завоюваха прекрасните гласове при читалище „Иван Вазов-1958″ в село Буково от участието си в шестия световен шампионат “World Folk 2016”.
Първата награда журито присъди за цялостно творчество на Групата за автентичен фолклор при читалището, след изпълнение на песните “Проводима ма, майчинко“ и „Събрали са се, събрали“. Извоюваните златен медал и титлата „Световен шампион” са признание и висока оценка за труда, който полагат самодейците.Вторият златен медал бе за индивидуалното изпълнение на солистката на групата Валя Дъбова, която смая публиката и журито с изпълнение на песните“ Планино, стара планино“ и „Севдице моя, каматна“.
033Третото златно отличие, грабнаха виртуозите на родопската гайда Славчо Кичуков и Красимир Василев с дуетното си изпълнение на гайдарска сюита.
Форумът”World folk 2016″, се провежда под егидата на Националната комисия на България за ЮНЕСКО. На нея традиционно на различни сцени в Несебър, Слънчев бряг, Свети Влас, Поморие, Обзор и Бургас се изявяват колективи от над 20 държави в света. Критериите, по които групите са оценявани, са качество, степен на сложност на танцовите композиции, сценично поведение и визия, които самодейците от Буково покриха на 100%.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура