Пострадали деца от военните събития в Украйна ще гостуват на Смолян

12 Aug, 2016

IMG_45468По този повод на 15 август в града ни пристига украинският посланик  Микола Балтажи, който ще се срещне с кмета Николай Мелемов

На 10 дневен лагер в Смолян пристигнаха 40 деца със 4 придружители от Украйна по повод обща  хуманитарна инициатива между община Смолян и Международната  благотворителна фондация „Живот преди всичко”. Инициативата се провежда за втора поредна година. По същото време миналата година, по идея на кмета Мелемов,  в Смолян пристигаха 27 украински деца.

Общата инициатива финансира пътуване на украински деца от семейства на загинали, участници в антитерористичната операция и преселници от окупираните територии с цел рехабилитация и почивка. Община Смолян с помощта на Българо-германски център за професионално обучение поема престоя и изхранването на децата и придружаващите ги възрастни. По време на лагера украинските деца ще се запознаят с града и неговите забележителности, културата и традициите ни, ще имат възможност за пълноценна почивка, разходки сред природата и спорт. Фирмите осигуряващи обществен транспорт на територията на общината също подкрепят инициативата като предоставят безплатен превоз с градския транспорт.

phpqGvkSC1977По този повод на 15.08.2016 г. /понеделник/ в Смолян пристига украинският посланик у нас Микола Балтажи, заедно с Почетния консул на Украйна в  Пловдив   Димитър Георгиев.

В 12.00 ч. посланик Балтажи ще се срещне с  кмета  Мелемов. На срещата ще бъдат обсъдени подобни бъдещи съвместни инициативи, както и сътрудничество в междурегионални проекти. След срещата ще се проведе пресконференция от 12.30 часа. По-късно дипломатът  ще се срещна с украинските деца.

През месец юни т.г.  посланик  Балтажи връчи благодарствено писмо на кмета Мелемов от министъра на социалната политика на Украйна. В него се изразяваше  искрената благодарност към смолянския градоначалник за съществен принос в организирането, оздравяването и почивка на украински деца, родителите на които са загинали или ранени при защита на суверенитета на Украйна от вражеска агресия и деца на роднини и временно преместени лица. Тогава беше договорено

по тази програма да гостуват през лятото отново украински деца.

Ние сме братски народи и трябва да си помагаме, защото преди всичко има общочовешки ценности, които ни обединяват, каза Мелемов.

 

Подобни

МЕСТНИ ИЗБОРИ 2023

Новини от региона

туризъм

спорт

култура