За 14-ти път село Гела събра над 10 хиляди души за Гайдарското надсвирване

08 Aug, 2016

11111За 14-ти път село Гела събра над 10 хиляди души за  Гайдарското надсвирване и традиционният Илинденски събор на местните родове, който се провежда на поляните над селото.Мащабното събитие беше открито в събота от кмета Николай Мелемов . Той изрази радостта си, че за 14-та година в планината на Орфей ни събира магията на каба гайдата и родопската песен. Той  пожела на присъстващите да се насладят на мелодията на гайдата и нейната обединителна сила. Мелемов пожелаха успех на участниците и безпристрастност от страна на журито, чийто председател беше проф.академик Милчо Василев. В надсвирването участваха 50 изпълнители на  каба гайда, разпределени в три възрастови групи, които огласяха поляните над Гела.  Зам.-кметът Венера Аръчкова  участваше в награждаването на победителите. Награди раздадоха още кметът на Широка лъка Васил Седянков и председателят на журито Милчо Василев.

„ Поздравявам изпълнителите и се надявам те да се завръщат всяка година за този празник. Бъдете живи и здрави! Пренасяйте в сърцата си красотата на родопския фолклор, предавайте я на децата си, показвайте я на света. Нека се множат изпълнителите и почитателите на гайдарското изкуство, да израстват млади таланти и всяка година край Гела да създават празник като днешния, за да се дарява с младост традицията на гайдата и да се гарантира нейното безсмъртие”, посочи в словото си Аръчкова.IMG_0029

Областният управител Недялко Славов беше изпратил поздравителен адрес към организаторите на събитието и участниците.Организатори на Гайдарския конкурс – с. Гела 2016 са Община Смолян, Кметство Широка лъка и  Министерство на културата. Те бяха поздравени за добрата организация по време на Гайдарското надсвирване.

IMG_0003Станалият традиционен вече събор привлича всяка година хиляди туристи, дошли да се насладят на изпълненията на гайдарите и от прекрасните гледки на Родопа планина. Кръшни хора, песни и гайдарски мелодии огласяха Родопите цели два дни по време на събора.

 

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура