Празник с дъх на кафе събра хиляди туристи в Златоград

27 Jun, 2016

1Етнографският комплекс на Златоград бе превърнат в едно голямо кафене на открито. Първият по рода си Празник на кафето събра хиляди туристи, гости и ценители на ароматната напитка, съобщи БТА.
Пътят на кафето по българските земи тръгва от Златоград, коментира Александър Митушев, управител на Етнографския комплекс и председател на местното хотелиерско сдружение. Според него родопският град е естествен домакин на такъв празник,тъй като кафето влиза първо в Златоград през 17-и век преди да достигне до българските земи на север. Домакините на тържествата се позовават на исторически данни, че Златоград е бил първата спирка на керваните с камили, пренасяли кафето от пристанището в Порто Лагос на север.Празникът с дъх на кафе проследява маршрута на пристрастяващата черна напитка от керваните до съвременните еспресо вариации. Изложба представя исторически данни за появата на горчивите зърна и еволюцията в техниките на извличане на ароматната течност. “През 17-и век през Турция кафето се разпространява в Европа”, се посочва в информационните табла. Каменни кутели, в които са били стривани някога кафените зърна, кафемелачки и кафеварки с антикварна стойност са част от експозицията.Златоград почерпи гостите на тържествата с пълната гама разновидности на кафеното питие- турско, шварц, еспресо и инстантно кафе, фрапе, лате, капучино. За желаещите да се потопят в тайните за рисуване върху кафе бяха организирани уроци по лате арт.”Въртяното” златоградско кафе на пясък остава специалитетът на празника. Дъхавата напитка се прави по стара рецепта, донесена от преди повече от 100 г. от Сирия. Кафето се вари в джезве върху горещ пясък, а самото сервиране е почти ритуално- подносът с филджаните се завърта в кръг вертикално. Единственото в страната кафене за “въртяно” кафе е в Златоград, обяснява Ваня Печева. Тя продължава традицията на първия майстор на неповторимото златоградско кафе- чиракувалия в Сирия Кардашлъка.Златоград от векове е бил кафеджийски град, на всяка крачка е имало кафене, обяснява Ваня Печева. Кафенето е било парламентът на града, територия за дебати, новини, обсъждане на местните проблеми и световните новини, коментира публицистът Ефим Ушев.
Празнувайки кафето, Златоград съхранява паметта за кръстопътното място на града. Важни търговски пътища са минавали през този район още от времето на Османската империя. Трасетата, по които са обменяни стоки и културни влияния, днес се част от туристическите маршрути.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура