Николай Мелемов получи блогодарствено писмо за посрещането на 27 деца, пострадали от военните събития в Украйна

01 Jun, 2016

13310575_900779946710568_4255252574653418898_nУкраинският посланик Микола Балтажи връчи благодарствено писмо на кмета Николай Мелемов от министъра на социалната политика на Украйна. В него се изразява искрената благодарност към смолянския градоначалник за съществен принос в   организирането, оздравяването и почивка на украински деца, родителите на които са загинали или ранени при защита на суверенитета на Украйна от вражеска агресия и деца на роднини и временно преместени лица.  „Благодарение на Вашите добронамерени дела и чувствителното отношение към децата, малките украинци усещат неравнодушието и грижите за тяхната съдба в сложните за Украйна времена. Изразяваме надежда за по-нататъшно сътрудничество, строителството и изграждането на единно европейско общество върху принципите на дружба, солидарност и демократическите ценности”, се казва още в благодарственото писмо.

Припомняме, че по идея  на Мелемов миналата година на 10 дневен лагер пристигнаха 27  деца от Украйна. Те бяха настанени в Българо-германския  център за професионално обучение. По този повод благодарствен адрес получи и директорката на центъра Ралица Минчева.

Дипломатът и Мелемов се договориха отново по тази програма да гостуват през лятото украински деца.

Ние сме братски народи и трябва да си помагаме, защото преди всичко има общочовешки ценности, които ни обединяват, каза  Мелемов.

Негово Превъзходителство  представи и реформите извършвани от украинското правителство по пътя на европейската интеграция. Той отбеляза, че    тъй като намаляват икономическите връзки с Русия, украинските предприятия, компании и фирми, работещи в Донбас се префокусират към ЕС и в това число и към България.  От 1 януари 2016 г. е  въведена Зоната за свободна търговия в рамките на подписаната Спогодбата за асоцииране между Украйна  и ЕС.  Този проект ще обедини усилията на българския и украинския бизнес.

На срещата стана ясно още, че съгласие за побратимяване със Смолян има от град Никопол, Днепропетровска област. Убеден съм, че България и Украйна имат голям потенциал, който трябва да се използва за бизнес, икономика, културни връзки и туризъм, посочи Балтажи.

Най-важно е да има икономически обмен, за да помогнем на наши фирми да установят контакти с украински. По този начин ще има реален икономически ефект от сътрудничеството ни, коментира и Мелемов.

Това е четвъртото официално посещение  на посланик  Балтажи в Смолян. Той  каза, че с Мелемов са приятели от дълги години, още когато смолянския градоначалник е бил депутат в НС и е отговарял за приятелските връзки с Украйна.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура