Момчиловци вече център за здравно-духовен туризъм

22 May, 2016

IMG_0032Селото, което  празнува  и 180 г. от освещаването  на църквата „Св. Св. Константин и Елена”, бе поздравено от зам.-кмета Марин Захариев

И тази година Момчиловци отбелязва традиционния си празник в деня на Св. равноапостоли Константин и Елена. Селото празнува и 180 години от освещаването на църквата „Св.Св.Констатин и Елена”. Навръх празника Момчиловци  получи първия сертификат за център на българския здравно-духовен туризъм. Той бе връчен на кмета Сийка Суркова от д-р Тотко Найденов,  председател на Национален алианс “Живот за България”.  Документът е подписан от 12 академици, професори, доценти и лекари, които дават гаранция, че селото е достойно да носи високото звание. При откриването на празника Суркова посочи, че след  като стана лидер в селския туризъм в зората на 90-те години на миналия век, сега Момчиловци се изправя пред ново предизвикателство – да предлага на туристите здрав дух в здраво тяло. Точно възможностите за здравословен начин на живот са предизвикали  интереса на китайската компания „Брайт”, която вече 7 г. произвежда в Шанхай кисело мляко с марка „Момчиловци”. Сега за новата кауза ще допринасят както чистият въздух, бистрите извори, здравословната кухня  и туристическите маршрути, така и запазените традиции и непокътната вяра, ревностно пазена векове наред от местните хора. Свидетели разказват за чудеса, случили се край лековитото аязмо и 27 параклиса край селото. Вече 180 години стожер на християнството в Момчиловци е църквата „Св. Св. Константин и Елена”. Точно заради това, храмовият празник на 21 май от 25 г. е и празник на селото, носещо името на легендарния Момчил юнак, посочи още в словото си кметът на Момчиловци.

IMG_0028Жителите и гостите на селото  бяха поздравени от зам.-кмета Марин Захариев.  „Радвам се, че за поредна година в деня Светите равноапостоли Константин и Елена се събираме заедно тук. Както преди много векове византийският император Константин въвежда християнството в империята, а майка му царица Елена извървява целия път от Рим до Йерусалим  да открие Голгота, така и вие сте запазили толкова години българското и родопския дух. Поздравявам ви и с юбилея на църквата, която е една от най-хубавите в Родопите и е на едно от най-хубавите места в Родопите”, посочи в поздравлението си зам.-кметът.

Гост на празник е и евродепутатът Владимир Уручев.  „Щастлив съм да споделя с вас днешния ден, които е много важен. Важен е, защото Момчиловци е известно в цяла България. Тук се е съхранил корена на християнството. Тук има хора, които носят силата на Родопите и мъдростта на планината. Радвам се, че сте удостоени с първия уникален сертификат за здравно-духовен туризъм. Нека това начинание да се разпространи и му се даде гласност, за да идват хората на това прекрасно място и да се закърмят с вашата сила и мъдрост”,  каза в приветствието си към хората от селото евродепутатът Уручев.  „Вие ще влезете в историята като първото село, което е получило сертификат за здравно-духовен туризъм. Развивайте туризма и пазете този дух, който е запазил Момчиловци през всичките тези години”, пожела и зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

Започна и кръглата  маса в конферентната зала на Норвежката къща, където  представители на властта, лекарското съсловие, родни и чужди туроператорски фирми  нищят тънкостите в здравно-духовния туризъм и мястото на Момчиловци в него. Вече има и табела на входа на селото , която ще  информира влизащите в населеното място, че точно тук е зоната за физическо, емоционално и духовно здраве.

Архиерейският наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион оглави днес   празничната света  Литургия за храмовия празник на църквата „Св. Св. Костантин и Елена” в Момчиловци.След края на службата беше раздадена и  благословена трапеза .  Населеното място е едно от малкото в региона, успели да запазят християнството през вековете. След много усилия заедно с още 7 съседни села от района, момчиловчани получили разрешение – ферман, за построяване на църква със срок 3 месеца. Храмът е осветен на 2 август 1836 г. от Ксантийския епископ Кирил и е единствен в региона, носещ името на Светите равноапостоли Константин и Елена.

IMG_0037Майските празници на Момчиловци продължават с богата програма. На сцената ще се изявява известният кулинар Иван Звездев, който ще разкрие тайната на здравословната джуркана коприва със сирене по родопски. Пред погледите на домакини и гости майсторът на черпака ще сготви чорба от 30 кг. коприва за присъстващите на събора. Доброто настроение ще поддържат певицата Ана-Мария и оркестър „Пампорово”, както и самодейните състави към читалището.  По традиция 50-годишните юбиляри ще поведат наборното хоро от 19 ч. и ще съберат близките си в центъра на селото. Родените през 1966 г.  даряват на Момчиловци външно фасадно осветление на църквата. От 21 ч. ще започне концертът на „Тъпани и гайди”, които умело преплитат звученето на първобитни инструменти от три континента  – каба гайда, австралийско диджериду и перуански кахон. По време на концерта ще има и огнено шоу.

На 22 май  край параклис „Св. Св. Константин и Елена”,  традиционно носещите имената Костадин и Елена момчиловчани  ще съберат хората за водосвет и курбан. В съседство на поляните в красивата местност ще се проведе и 7-ият Родопски здравно-духовен събор, който ще започне с преход по пътеката на дълголетието и ще продължи със спортни надпревари и езда на коне.

Подобни

МЕСТНИ ИЗБОРИ 2023

Новини от региона

туризъм

спорт

култура