Дърворезбар от село Могилица потърси съдействие от еродепутата Владимир Уручев

02 Apr, 2016

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Известният дърворезбар от Могилица Минчо Минчев потърси съдействие от евродепутата Владимир Уручев за създаване на музей на занаятите в смолянското село Могилица. На приемна в информационния офис на Уручев майсторът обясни, че в селото има старо комендантство, което може да се ползва за тази цел, но сградата трябва да бъде прехвърлена на общината. Той заяви, че кметът на Смолян Николай Мелемов и областният управител Недялко Славов одобряват идеята и оказват  съдействие това начинание да се осъществи, като са направили постъпки към Министерството на вътрешните работи за прехвърлянето на комендантството към общината.

Минчо Минчев поясни, че има идея да се обособят няколко работилници по дърводелство, дърворезба, ковачество, медникарство, готварство, тъкачество и др. занаяти, типични за Родопите. „Искаме тези занаяти да ги възстановим, защото аз съм останал един от малкото майстори, които все още пазят традициите на района“, посочи той.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Владимир Уручев заяви, че ще окаже подкрепа, но първо трябва да бъде прехвърлена постройката, след което да се изработи съвместен проект с общината, за да се кандидатства за отпускане на европейски средства. Той допълни, че това е добро начинание, защото първо ще се възстанови постройката и в същото време ще се открият работни места за млади хора, които да бъдат обучени и да запазят местните занаяти.

Майсторът подари на евродепутата родопска бъклица, като се похвали, че свои произведения е изработвал за Дилма Русев – президент на Бразилия, Жозе Мануел Барозу – бивш председател на Европейската комисия, и на английската кралица.

Евродепутатът беше запознат и с 15-годишна борба за възстановяване на кооперативни гори в региона. Наследници на гори от няколко села в Арденското корито не могат да си върнат собствеността. Те искат да се направи промяна в Закона за възстановяване на собствеността върху горите и земите от горския фонд, с която да могат да предявят иск за възстановяването на техните имоти.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура