Кметове от Смолянско се обучават как да реализират полицейски правомощия

16 Feb, 2016

11В курорта Пампорово, 49 кметове от Смолянска област са на двудневно обучение “Правомощия на кмета при осигуряване на обществения ред”. Форумът се организира от филиала на Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“ в Смолян, съобщи БНР.В курса кметовете се обучават какво се прави при извършване на престъпление и как да реализират полицейски правомощия. Обучават се и на практика как се поставят белезници. Ако не се поставят грамотно, може да стане опасно за тези, на които са поставени, коментира проф. д-р Петър Христов:

Това е едно обучение по силата на действащото законодателство. Там, където в населените места няма полицейски органи, няма  полицейски участък и квартален инспектор, при нарушение на обществения ред кметът е длъжен да действа като полицай. Има полицейски правомощия, включително да употребява помощни средства, да употребява сила. И ако той не изпълни своите задължения, носи отговорност.

Главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ откри форума:

Нашата задача е да направим първата крачка по по-доброто разбиране в управлението на риска от бедствие. Като говоря за управление на риска от бедствие, говоря за четирите фази, през които трябва да мине един управленец, в случая кметът. Тоест правилно да планира превантивната дейност, да подготви екипите за реакция и накрая възстановяването към нормалния ритъм на живот.

След обучението кметовете ще положат изпити и ще получат сертификат.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура