Перфектна организация по време на Европейската купа в Пампорово

11 Feb, 2016

11За поредна година Пампорово бе домакин на ски състезание от висок ранг от календара на Международната ски федерация FIS – Европейска купа. На 9-ти и 10-ти февруари т.г. почитателите на зимните спортове видяха едни от най-добрите скиори в дисциплината Слалом жени (SL).Ана Свен-Ларсон от Швеция спечели втория слалом Европейската купа по ски-алпийски дисциплини в курорта, където днес официално бяха връчени наградите на победителките във втория ден от състезанието. 33Отборът на шведката ликуваше от нейната победа и я вдигнаха на ръце. 24-годишната скиорка беше девета след първия манш, но с изключително второ спускане тя триумфира. Втора само на 5 стотни от секундата финишира Киара Гмюр (Швейцария), която във вторник раздели първото място с рускинята Ксения Алопина. Гмюр водеше след първия манш, но успя да запази преднината си и във второто спускане.Лидерката в генералното класиране на Европейската купа Марен Скьолд (Норвегия) завърши трета . Алопина направи силен втори манш и от 14-о място прогресира до шестата позиция в крайното класиране с изоставане от 1.31 секунди зад победителката.Михаела Кехайова завърши на последното 41-о място на 13.07 секунди зад Свен-Ларсон.Другите две българки Мария Киркова и Вера Асенова не завършиха първия манш. Киркова отпадна във вторник , а Асенова завърши 22-а и взе първи точки за сезона, като записа и най-добро представяне на българска състезателка в Европейската купа от 1983 година, затова и тя получи награда. Това беше изключително добро постижение за младата ни състезателка, коментира в първия ден от състезанието спортният министър Красен Кралев.

44Наградите връчиха изпълнителният директор на Пампорово АД Мариян Беляков, кметът на Чепеларе Славка Чакърова, зам.-кметът на Смолян Венера Аръчкова и др.
Лошото време и силният вятър не попречи на скиорките да демонстрират класа по пистите. Състезанието в което участваха 72 състезателки от 20 нации мина при перфектни условия на пистата. Рейс директор на слалома бе Виктор Гичев, който получи много похвали от треньорите на отборите. Домакините от “Пампорово” АД също получиха поздравления от ФИС за перфектните условия осигурени за всички участници.
„Имах много добра подготовка, подходих много сериозно към това състезание. Трасето ми допадна още на тренировките. Щастлива съм, че успях да победя, това е много важно за мен. Бях с номер 32, но за мой късмет пистата издържа. Поздравявам организаторите за отлично подготвеното трасе, защото това ми помогна да дам най-доброто от себе си. Пампорово е отличен курорт и със сигурност ще дойда пак тук”, коментира след финала рускинята Ксения Алопина.Активно бе участието при организацията от страна на държавната и местната власт. Всички заедно обединиха силите си при провеждането на спортното събитие и допринесоха за един запомнящ се спортен празник на любителите на зимните спортове както в България, така и в цяла Европа.Организаторите на състезанието са : БФ Ски, Пампорово АД и Бороспорт АД, както и най-успешният български състезател в ски алпийски дисциплини Петър Попангелов.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура