Смолянчани почетоха 168 години от рождението на Христо Ботев

06 Jan, 2016

55Смолянчани почетоха 168 години от рождението на гениалния български поет, публицист и революционер Христо Ботев. Тържеството се проведе на площад „Свобода” пред бюст-паметника на героя, оставил незаличима следа в историята ни. Слово за живота и делото на поета,¸чиято поезия дава облика на българската литература и до днес, изнесе председателят на читалище „Христо Ботев” Иван Иванов . „Днес като европейци, обръщаме поглед към времето назад, за да кажем уверено, че поезията му е национална и самобитна, същевременно и човешка. Поезията на Ботев принадлежи не само на българската, но и на световната литература,” посочи Иванов. Той призова да пазим паметта му и да бъдем полезни на отечеството си. „Христо Ботев няма гроб, той има лобно място, има паметници, има песни. Не в земята нашият народ положи своя велик син, а в душата си. Гордеем се,¸че самодейците, художествените ръководители, преподавателите и настоятелите имаме за патрон на нашето читалище името на Ботев – най-крупната личност, която е родила нашата страна”, каза още в тържественото си слово Иванов .

66Читалище „Христо Ботев” представи музикално-поетична програма, а смолянчани отново чуха безсмъртни стихове от Ботев, изпълнени от директора на РДТ Румен Бечев.
Много венци и цветя от различни институции, партийни структури и граждани бяха поднесени пред бюст-паметника на Ботев.На тържеството присъстваха депутатите Дора Янкова, Петър Кадиев зам.-областните управители Адриан Петров и Тодор Бозуков, общински съветници, секретарят на община Смолян Момчил Николов и др.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура